med(icina)

Da li znate šta je apiterapija? Mnogi ne znaju, ali bi trebalo - njene blagodeti za naše zdravlje su NEVEROVATNE

0

Iako mnogi od nas nisu čuli za apiterapiju, ona može biti jako korisna za naš organizam.

Pčelinji proizvodi mogu jako dobro uticati na ljudski organizam
Pčelinji proizvodi mogu jako dobro uticati na ljudski organizam foto: RossHelen/Shutterstock

Pojam apiterapija se odnosi na različite vidove lečenja, jačanja i oporavljanja ljudskog organizma od različitih teskobnih stanja uz pomoć pčelinjih proizvoda. Mnogi nisu čuli za nju ili ne znaju baš najbolje šta tačno označava ovaj pojam, ali ovaj vid lečenja je prisutan vekovima.

 

- Grafički prikazi o pčelarstvu i primeni pčelinjih proizvoda u ishrani ili prevenciji i lečenju pojedinih bolesti datiraju još od pre 15.000 godina na crtežima u pećinama u različitim delovima sveta. Na našim prostorima još u vreme hunskog vladara Atile znalo se za pozitivni efekat meda na zdravlje - kaže dr sc.med. Zorica Plavšić za Glossy.

 

Po njenim rečima, medovina je bila jedno od omiljenih pića starih Slovena, a postoje čak i pisani podaci iz vremena Stefana Prvovenčanog koji potvrđuju da su se pčelinji proizvodi odavno koristili na ovim prostorima.

 

Med ima dosta lekovitih svojstava
Med ima dosta lekovitih svojstavafoto: Wojciech Skora/Shutterstock

- Pre Drugog svetskog rata, Srpsko udruženje pčelara ( SFBA ) je imalo skoro 4.000 članova.U Srbiji su se pčelinji proizvodi od davnina koristili i za lečenje, ali organizovano udruživanja poznavalaca lekovitih svojstava pčelinjih proizvoda počinje tek od 2008. godine - daje mali istorijski osvrt na ovu medicinsku "diciplinu" pulmolog, alergolog i apiterapeut Zorica Plavšić.

 

Po njenim rečima, sa napretkom tehnologije naročito u oblasti analitičke hemije, sve je više izveštaja o farmakološkoj aktivnosti pčelinjih proizvoda koji otkrivaju njihova brojna biološka svojstva.

 

- Apiterapija konkretno podrazumeva upotrebu pčelinjih proizvoda u prevenciji, kao dodatak u toku lečenja brojnih zdravstvenih poremećaja i u toku rehabilitacije. In vitro i in vivo studije, kao i klinička ispitivanja su pokazala da pčelinji proizvodi mogu biti indikovani kao funkcionalna hrana za održavanje ravnoteže u našem telu - homeostaze, dodatak u lečenju različitih bolesti i toku rehabilitacije - navodi dr Plavšić.

 

U mnogim studijama je, kaže, dokazan sinergistički efekat istovremene primene farmaceutskih lekova sa pčelinjim proizvodima. ( studije i istraživanja: Kvon et al., 2001; Zhu i Vongsiri, 2008; Vhite i Nezveski, 2009; Jull et al., 2015; Habrika et al., 2016; Al Naggar et al., 2021))

 

Danas se u lečenju koristi devet pčelinjih proizvoda
Danas se u lečenju koristi devet pčelinjih proizvodafoto: Sebastian Duda/Shutterstock

- To se naziva integrativni pristup lečenju. Danas se koristi devet pčelinjih proizvoda: med, propolis, matični mleč, pčelinji polen, pčelinji hleb-perga, pčelinji vosak, pčelinji otrov i vazduh iz aktivnih košnica i takozvani trutov med. Svaki od ovih proizvoda, zahvaljujući svojstvima koje je nemoguće industrijski stvoriti, ima svoje mesto u apiterapiji - objašnjava ova lekarka.

 

Svetski dan Apiterapije posvećen je dr Filipu Terču, ( 1844 – 1917 ) i obeležava se na dan njegovog rođenja. 30. marta. Nazvan je ocem savremene apiterapije. Bavio se lečenjem reumatskih tegoba pomoću uboda pčela – pčelinjeg otrova.

 

 

makonda-tracker