Kakav uticaj na hranu i zdravlje ima jedna sićušna ogrebotina u teflonu?
Jedna novija naučna studija pokazala je koliko bi sićušnih štetnih čestica moglo da prodre uz hranu nakon najsitnijeg oštećenja teflonskog tiganja i rezultati su šokantni.
Nelepljive šerpe i tiganji prekriveni teflonom postepeno usled korišćenja i pranja gube ovaj premaz, što može d predstavlja problem prilikom pripreme obroka. Međutim, dugo nije bilo poznato niti lako proceniti koliko se plastike pri tome oslobađa.
Novo istraživanje, čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu Science of The Total Environment, pokazalo je da bi vremenom sitno oštećenje u teflonu moglo da dovede do ispuštanja značajnog broja plastičnih fragmenata vremenom. Naučnici su analizirali mikroplastiku (manje od 5 milimetara) i nanoplastiku (više miliona puta manju), a njihova saznanja su važno upozorenje.
– To nas upozorava da budemo oprezni pri odabiru i korišćenja posuđa kako bismo izbegli kontaminaciju hrane – kaže Juhong Tang, inženjer s australijskog Univerziteta "Flajnders".
Istraživači su posuđe obloženo teflonom isekli na manje komade i simulirali proces kuvanja, uz pomeranje različitih materijala po površini posuđa, poput vune, plastike, drveta i nerđajućeg čelika.
Oštećeni premaz mogao bi da prouzrokuje oslobađanje čak 2,3 miliona sitnih čestica tokom pripreme obroka, zaključak je studije. Čak i vrlo mala pukotina u tiganju obloženom teflonom može potencijalno da oslobodi čak štetnih 9.100 čestica!
Dodatnu zabrinutost izaziva to što je teflon, ili politretrafluoretilen, deo porodice "večnih hemikalija" koje se zadržavaju u životnoj sredini i povezane su sa nizom zdravstvenih poteškoća. U pitanju su tzv. perfluoroalkil i polifluoroalkik materijali (PFAS), koji su svuda oko nas i imaju dokazano štetno dejstvo.
– S obzirom na činjenicu da PFAS izaziva veliku zabrinutost, ove mikročestice teflona u našoj hrani mogu dovesti do zdravstvenih problema – ističe Čeng Fang s Univerziteta u Njukaslu.
Zbog sveta toga, stručnjaci napominju da treba da budemo pažljivi prilikom odabira posuđa, rukovanju njim i da starije lonce i tiganje izbacimo iz upotrebe posle određenog vremena.