čuvajte se

Zastrašujući rezultati novog istraživanja: Osim bolesti pluća zagađenje vazduha može da izazove i OVE OPASNE POREMEĆAJE

0

Zagđenje vazduha, osim onih najočiglednijih zdravstvenih tegoba sa respiratornim organima, može da izazove i druge ozbiljne poremećaje

foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock
foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Poslednjih godina Beograd se veoma visoko kotira na lestvici najzagađenijh svetskih prestonica, pogotovo tokom time i perioda hladnijeg vremena. Takođe, sličan problem imaju i mnogi drugi gradovi u Srbiji u regionu, tako da je ova tema već neko vreme unazad veoma interesantna u našem području.

 

Zagađenje vazduha može izazvati brojne zdravstvene probleme, na prvom mestu kad su plućne boolesti u pitanju, ali najsveobuhvatnija britanska studija te vrste sad nam je otkrila da zagađenje može da dovede i do mnogih poremećaja druge vrste.

 

 

Istraživanje, koje je sprovedeno u prestonici Engleske, Londonu, pokazalo je da je relativno mali porast izloženosti azot-dioksidu dovodi do povećanja rizika od posete lekaru za čak 32 odsto, kao i većoj šansi da budete hospitalizovani za 18 procenata. Istraživači su rekli da ovi nalazi mogu da se primene na većinu gradova u razvijenim zemljama, a izloženost zagađenju povezana je sa većim oboljenjem stanovništva od mentalnih bolesti.

 

Zagađenje vazduha, Beograd
foto: ToskanaINC/Shutterstock

- Nedavna istraživanja pokazala su da su mala povećanja zagađenja vazduha veoma povezana sa značajnim porastom depresije i anksioznosti. Takođe, ista stvar je povezana sa povećanim brojem samoubistava, a odrastanje na zagađenim mestima generalno povećava rizik od mentalnih poremećaja – kažu engleski stručnjaci.

 

 

Ne bi trebalo zaboraviti da su druga istraživanja otkrila da zagađenje vazduha uzrokuje „ogromno“ smanjenje inteligencije i da je povezano sa demencijom. Takođe, globalna analiza zaključila je da zagađenje vazduha može oštetiti svaki organ u ljudskom telu.

 

Kašalj, Zagađenje vazduha, Disanje
foto: Profimedia / HBRH / Alamy / Alamy /

A ova nova studija iz Britanije pratila je pacijente u južnom Londonu od njihovog prvog kontakta sa službama za mentalno zdravlje i koristila procene visoke rezolucije o zagađenju vazduha u njihovim domovima. Prosečan tromesečni nivo NO2 u oblasti istraživanja varirao je između 18 i 96 mikrograma po kubnom metru. Istraživači su otkrili da ljudi izloženi 15 mg/m³ većim nivoima zagađenja imaju 18 posti veći rizik da budu primljeni u bolnicu i 32 odsto veći rizik da im je potrebno ambulantno lečenje nakon godinu dana.

 

Veza je bila najjača za Azot dioskid koji u velikoj meri emituju dizel vozila, ali je bila značajna i za zagađenje sitnim česticama koje nastaje sagorevanjem svih fosilnih goriva. Nivoi malih čestica varirali su od devet do 25 mg/m³, a povećana izloženost od tri jedinice povećala je rizik prijema u bolnicu za 11 posti, a rizik od ambulantnog lečenja za sedam posto.

 

Zagađenje vazduha, Zagađenje vazduha u Beogradu
foto: Milan Maričić/ATAImages


- Identifikovanje faktora rizika moglo bi da pruži bitne informacije koje bi mogle da smanje ljudsku patnju i visoke ekonomske troškove uzrokovane dugotrajnom hroničnom mentalnom bolešću – objašnjavaju istraživači.

Svetska banka procenila je da zagađenje vazduha košta globalnu ekonomiju pet biliona dolara godišnje, al to uključuje samo štetu nanetu srcu i plućima.

- Procene troškova trenutno utiču samo na fizičko zdravlje, ali vidimo više studija koje pokazuju veze sa mentalnim zdravljem. Smatramo da može biti važno uključiti ih, jer bi to moglo preokrenuti vagu i učiniti jasnijim da je ulaganje u smanjenje zagađenja vazduha isplativo i jako važno – navode lekari.

Istraživači su procenili da bi smanjenje izloženosti zagađenju vazfuha urbanog stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva za samo nekoliko jedinica smanjilo upotrebu usluga mentalnog zdravlja za oko dva procenta i uštedelo desetine od miliona funti svake godine.

 

 

makonda-tracker