obratite pažnju

Mislili ste da će vam se zalepiti za creva, ali istina je drugačija: Evo šta se desi u stomaku kada progutate ŽVAKU

0

Postoji i priča da je žvaki potrebno oko 7 godina da se razgradi u organizmu. 

foto: Shutterstock/Billion Photos
foto: Shutterstock/Billion Photos

Sigurno ste kada ste bili mali čuli od vaših roditelja da ne smete nikako da progutate žvaku jer će vam se zalepiti za creva, a pored toga još jedna od upečatljivih legendi je da je žvaki potrebno oko 7 godina da bi se u potpunosti svarila. 

 

Ono što je nažalost sigurno jeste da su uspeli da vam uteraju strah u kosti, ali istina je malo drugačija. 

 

Žvake su sastavljene od voska, masti, emulgatora i smole, a ovi sastojci nisu lako svarljivi pa svi dovode u pitanje kako će se oni razgraditi u organizmu, ali ne brinite, jer vaš želudac svakodnevno prima brojne količine nesvarljive hrane pa će se snaći i sa žvakom. 

 

devojka, žena, žvaka, roze boja, ružičasta boja, pink boja, horoskop
foto: Shutterstock

 

Od onog momenta kada progutate žvaku vaš organizam će početi da je razgrađuje, ali naravno da će se određeni sastojci malo više zadržati dok se želudac ne izbori sa njima. Ono šta je sigurno jeste da ne treba da brinete da li ćete imati problema sa stomakom kada sledeći put progutate žvaku. 

 

Mada postoje okolnosti kada treba posebno da obratite pažnju na progutale žvake, a to su situacije kada dođe do preteranog gutanja žvaka, a najčešće se to dešava kod dece. Nako toga je moguće da će biti potrebna i intervencija lekara, ali se ovakve situacije veoma retko dešavaju. 

 

 

 

makonda-tracker