saznajte...

Zbog visokih temperatura posežemo za rashladnim aparatima: Da li je korišćenje klima uređaja zdravo?

1

Svako od nas jednom je boravio u prostoriji koja se rashlađuje, a mnogi su posle upotrebe ovog aparata imali tegobe koje se mogu javiti samo u nekoliko slučaja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada dođu visoke temperature, svako od nas posegne za daljinskim upravljačem kojim se podešava temperatura na rashladnim uređajuma, bili to ventilatori ili s druge strane klima uređaji. Oni koji u svojim domovima poseduju klime, mora da obrate pažnju na koji način je koriste. 

 

Razgovarali smo sa doktorkom medicine Marijom Knežević koja je kazala da rashladni ili s druge strane grejni uređaji nisu štetni za zdravlje ukoliko se koriste na adekvatan način. 

 

 

— U našem društvu, generalno, nije zastupljeno pravilno korišćenje ovih aparata i zbog toga mogu da se jave eventualne tegobe. Od izuzetne važnosti je pre svega kvalitet uređaja koji treba da poseduje posebnu sertifikaciju koja mu garantuje bezbednost. Nakon toga dolazi pravilna upotreba: održavanje adekvatne temperature koja neće štetiti organizmu i pravovremeno održavanje uređaja, čišćenje, zamena filtera itd.

 

klima uređaj, klima, vrućina, leto
foto: Shutterstock


Kako ona navodi klima uređaji su u nekim slučajevima i preporučljivi da se nađu u prostoriji, ali to su obično neke kancelarije ili sale gde je neophodno održavati određenu temperaturu. Ovim pitanjem se bave i specijalisti medicine rada. Doktora medicine Knežević navodi da korišćenje klima uređaja ima i svoje benefite.


— Optimalni temperaturni uslovi dovode do efikasnog obavljanja posla. Takođe, ako u sastavu uređaja postoje i HEPA filteri (najbolji filteri za filtraciju vazduha odobreni od Američkih i Evropskih asocijacija) može se smanjiti broj nepozeljnih cestica u vazduhu. 


Ona još jednom ističe i da ako se adekvatno održava i koristi rashladni uređaj, ako u svom sadržaju ima kvalitetne filtere, neće biti štetnog dejstva po organizam. Međutim, ukoliko se filteri ne menjaju i ne čiste, kako doktorka medicine Marija Knežević navodi dolazi do nagomilavanja i razmnožavanja infektivnih agenasa koji mogu da dovedu do obolevanja, najčesce rizične populacije (starije osobe, deca, trudnice, imunokompromitovani pacijenti).

 

Grlo, Grlobolja
foto: Image Point Fr/Shutterstock

 

Neželjene tegobe, koje kod prolongiranih neadekvatnih uslova radne ili životne sredine se javljaju su: suvoća očiju zbog neadekvatnog strujanja vazduha, nespecificne glavobolje, dehidratacija zbog neodgovarajuce vlažnosti vazduha, alergijske reakcije na nefiltriran vazduh i povećanu koncentraciju čestica i iritacija respiratorne sluznice.


Osvnuli smo se i na termin "temperaturnog šoka" i toga da li zbog upotrebe klima uređaja može do toga doći.

 

— Može, ukoliko je prostorija takvih dimenzija da se održava na ekstremno niskim odnosno visokim temperaturama, koje mogu da dovedu do hipoternije, ondosno pregrejavanja tela u slučaju zagrevanja prostorije. Svakako i velika temperaturna razlika izmedju prostorija ili spoljne temperature moze da dovede do kolapsa.


Podsetimo da specijalisti medicine rada mogu dati preporuku za korišcenje rashladnog ili grejnog uređaja za odredjena radna mesta.


Što se tiče domova, ne postoje takve preporuke, osim ako nije došlo do gore navedenih poremecaja hipotermije ili pregrejavanja tela. Gde je jedna od terapijskih mera osobu uvesti u zagrejanu tj. rashladjenu prostoriju.

 

 

makonda-tracker