da li ste znali?

OTARASITE SE KOMARACA I OSTALIH INSEKATA U PRIRODI: Ova moćna sredstva će vam najviše pomoći, a nisu štetna!

0

Izaberite koje prirodno sredstvo vam najviše prija, a prijatan miris će se širiti okolinom.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Komarci su male napasti i mnogo puta pokvare raspoloženje kada se ode u prirodu. I umesto da uživate u pogledu, vi se nervirate zbog uboda i svraba.

 

Ako ne želite da se od ovih malih napasti branite hemijskim sprejevima, predlažemo vam nekoliko ideja koje nisu toksične i sasvim su prirodne, a koje će ih uspešno oterati i omogućiti vam da uživate u prirodi ili svom domu.

 

Prah od vanile

 

Pomešajte prah vanile sa losionom za bebe u razmeri od 1 prema 10 i nanesite ga na sve otvorene delove tela. Takođe možete rastvoriti vanilin prah u vodi, a zatim prskati izložene delove kože i odeće.

 

Grančice zove

 

Stavite sveže grančice zove u svoju sobu. One će tako lako oterati komarce kao i lišće paradajza. Ali budite oprezni, jak miris starijih cvetova može da vam prekine san, pa je bolje da noću izvadite grančice iz spavaće sobe.

 

Ulje kedra

 

Miris kedrovog ulja plaši ne samo komarce već i muve i bubašvabe.

 

Kuvani koren žalfije

 

Nijedan insekt vam neće dodirnuti lice ako se umijete čajem od korena žalfije. Stavite šaku usitnjenog korena u 0,4 litra vode, prokuvajte i pustite da odstoji i ohladi se oko 20-30 minuta.

 

Žalfija
foto: Instagram/printscreen

 

Ulje za kuvanje, šampon i sirće

 

Da biste napravili efektan repelent protiv komaraca, trebaće vam ulje, šampon i 9% sirćeta. Pomešajte ove sastojke u istim količinama i promešajte ih. Sirće plaši insekte, šampon skriva jak miris, dok je ulje osnova bilo koje kreme. Ovaj repelent je bezbedan za decu i nema jak miris.

 

Listovi bosiljka

 

Koristite sveže listove bosiljka. Stavite ih u sobu ili ih utrljajte na izložene delove tela.

 

bosiljak
foto: Profimedia

Kuvan koren pšenične trave

 

U starim vremenima ljudi su koristili kuvano korenje pšenične trave kako bi oterali komarce i druge insekte koji sisaju krv. Stavite šaku usitnjenog korena pšenične trave u 0,4 litra vode i prokuvajte tri puta, tako da tečnost postane svetložute boje. Operite lice i ruke ovim i nijedan komarac vam neće prići!

 

 

 

makonda-tracker