Borovnica raste u brdskim listopadnim šumama i odvajkada je poznato kako je veoma zdrava. Sadrži najviše vode, ugljenih hidrata, belančevina, masti i dijetalnih vlakana. Energetska vrednost iznosi 57 kcal ili 238 kJ na 100 g. Odličan je izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje osigurava 41 odsto preporučenih dnevnih potreba. Osim toga, uzimanje velikih količina vitamina C u obliku suplemenata može prouzrokovati probavne smetnje. Borovnica je bogata mineralima: kalijumom, kalcijumom i fosforom. Plava boja potiče od antocijana - poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od nastanka raka kao i bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Ovo voće bogato je i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a deluje blagotvorno kod snižavanja holesterola u krvi.
TAJNE KOJE KRIJU LISTOVI
Osim plodova i listovi borovnice imaju lekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Čaj od listova borovnice služi u narodnoj medicini protiv proliva, upala usne šupljine i ždrela, šećerne bolesti. Takođe pospešuje rast kose, a upotrebljava se i za pripremu obloga. Povoljan je za lečenje katarakte, jača imunološki sistem, pomaže kod avitaminoze i hipovitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, a povoljno deluje protiv infekcija kože, poboljšava koncentraciju, cirkulaciju, lekovito deluje na kapilare i vene…
Parfe sa malinama i borovnicama
Vreme pripreme 60 minuta
osoba 4
cena 700 din.
Sastojci
Za parfe:
2 cl likera
2 kašike cveta lavande (čaj)
3 žumanca
1 pomorandža
300 ml slatke pavlake
250 g borovnica
250 g malina
50 g šećera
4 kašike krokante muslija sa suvim grožđem
Priprema:
U šerpici pomešati čaj od cveta lavande, liker i 3 kašike vode pa kuvati na tihoj vatri oko pet minuta, a potom pustiti da odstoji 30 minuta. Kuvanu tečnost procediti kroz gustu cediljku, pa u nju dodati jaja i šećer i sve penasto umutiti žicom nad parom. Pomorandžu oprati, osušiti i ostaviti oko 10 minuta u zamrzivaču. Istrugati njenu koru za jednu kašičicu, a istovremeno činiju skinuti sa pare, pa u tu smesu dodati koru i sok od pomorandže, a potom i čvrsto ulupanu pavlaku. U blenderu ispasirati
200 g malina, sipati polovinu krema u čaše, preko staviti ispasirane maline, musli, pa borovnice. Dodati ostatak krema, ukrasiti preostalim bobicama i staviti u frižider pre služenja.
Elizabet Benks: Mafini od borovnica
Američka glumica Elizabet Benks koju trenutno gledamo u seriji Moderna porodica pre gotovo deset godina odličila je da se hrani zdravo. Ona na sva snimanja nosi užinu i ručak koji sama priprema. Kada želi da se časti, nakon ukusnog obroka jede mafine sa borovnicama jer kaže da su joj oni omiljeni.