Borovnica - vrlo snažan antioksidans

0
Ovo voće izrazito plave boje smanjuje rizik od nastanka raka, sprečava pojavu bolesti srca i krvnog sistema, a odlično je i za snižavanje holesterola. Njegov ukus čini ga veoma osvežavajućim u vrelim letnjim danima...
Foto: Stockfood, Guliver
Foto: Stockfood, Guliver

Borovnica raste u brdskim listopadnim šumama i odvajkada je poznato kako je veoma zdrava. Sadrži najviše vode, ugljenih hidrata, belančevina, masti i dijetalnih vlakana. Energetska vrednost iznosi 57 kcal ili 238 kJ na 100 g. Odličan je izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje osigurava 41 odsto preporučenih dnevnih potreba. Osim toga, uzimanje velikih količina vitamina C u obliku suplemenata može prouzrokovati probavne smetnje. Borovnica je bogata mineralima: kalijumom, kalcijumom i fosforom. Plava boja potiče od antocijana - poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od nastanka raka kao i bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Ovo voće bogato je i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a deluje blagotvorno kod snižavanja holesterola u krvi.

 

TAJNE KOJE KRIJU LISTOVI

Osim plodova i listovi borovnice imaju lekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Čaj od listova borovnice služi u narodnoj  medicini protiv proliva, upala usne šupljine i ždrela, šećerne bolesti. Takođe pospešuje rast kose, a upotrebljava se i za pripremu obloga. Povoljan je za lečenje katarakte, jača imunološki sistem, pomaže kod avitaminoze i hipovitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, a povoljno deluje protiv infekcija  kože, poboljšava koncentraciju, cirkulaciju, lekovito deluje na kapilare i vene…

 

Parfe sa malinama i borovnicama

 

Vreme pripreme 60 minuta

osoba 4

cena 700 din.

 

Sastojci

Za parfe:

2 cl likera

2 kašike cveta lavande (čaj)

3 žumanca

1 pomorandža

300 ml slatke pavlake

250 g borovnica

250 g malina

50 g šećera

4 kašike krokante muslija sa suvim grožđem

 

Priprema:

U šerpici pomešati čaj od cveta lavande, liker i 3 kašike vode pa kuvati na tihoj vatri oko pet minuta, a potom pustiti da odstoji 30 minuta. Kuvanu tečnost procediti kroz gustu cediljku, pa u nju dodati jaja i šećer i sve penasto umutiti žicom nad parom. Pomorandžu oprati, osušiti i ostaviti oko 10 minuta u zamrzivaču. Istrugati njenu koru za jednu kašičicu, a istovremeno činiju skinuti sa pare, pa u tu smesu dodati koru i sok od pomorandže, a potom i čvrsto ulupanu pavlaku. U blenderu ispasirati

200 g malina, sipati polovinu krema u čaše, preko staviti ispasirane maline, musli, pa borovnice. Dodati ostatak krema, ukrasiti preostalim bobicama i staviti u frižider pre služenja.

 

 

Elizabet Benks: Mafini od borovnica

Američka glumica Elizabet Benks koju trenutno gledamo u seriji Moderna porodica pre gotovo deset godina odličila je da se hrani zdravo. Ona na sva snimanja nosi užinu i ručak koji sama priprema. Kada želi da se časti, nakon ukusnog obroka jede mafine sa borovnicama jer kaže da su joj oni omiljeni.

 

makonda-tracker