oprez!

Dupliran broj preloma u Beogradu! 7 načina da izbegnete najčešće zimske povrede zbog klizanja

0

Kako pišu domaći mediji, na Vojnomedicinskoj akademiji je skoro udvostručen broj pacijenata s frakturama ovih snežnih dana. Kako se sačuvati od povreda i preloma?

foto: Maria Markevich/Shutterstock
foto: Maria Markevich/Shutterstock

Stigla je konačno prava zima, a s njom i zimske radosti u vidu snega. Međutim, to nije uvek samo dobra vest, jer sa snegom i niskim temperaturama dolazi led, pa češće dolazi do povreda nego tokom ostalih delova godine.


Padovi zbog klizanja u zimskim mesecima obično se završavaju nešto srećnijim ishodom poput modrica, ali je zabeleženo i da je ovih dana porastao broj preloma kostiju. Kako su saopštili s VMA, broj pacijenata s frakturama je gotovo dvostruko veći nego inače, a oko 70 povređenih je imalo prelome ručnog zgloba i ramena, a bilo je i lomova kuka i potkolenice. S povredama se javljaju pacijenti svih starosnih dobi, kao i oni koji su pali i doživeli prelom na putu ka poslu i oni koji su izašli na nekoliko minuta.


Zbog toga je veoma važno svesti rizik za nastanak povrede na minimum i pridržavati se nekih opštih pravila pri kretanju.


Kako sprečiti povrede i prelome na ledu?

 

  • Nosite adekvatnu obuću

 

Obratite pažnju na to koliko je đon gladak, odnosno ima li teksturu koja će vašem koraku dati stabilnost iako nagazite na led. Najbolje je da imate niske i široke potpetice, kao i da obuća bude odgovarajuće veličine. Izbegavajte plastične đonove.

 

  • Neka vam ruke budu slobodne

 

Sneg, Devojka, Zima, Telefon
foto: PH888/Shutterstock

Umesto držanja ruku u džepovima, nosite tople rukavice kako bi one mogle da budu slobodne jer ćete se tako u slučaju eventualnog pada lakše pridržati, ublažiti pad i smanjićete mogućnost da padnete baš na savijen lakat. Naravno, podrazumeva se da nećete gledati u mobilni telefon ili pričati njim dok hodate po nezgodnom terenu.

 

  • Manji koraci

 

Pravite kratke i spore korake, a idealno je da spuštate puno stopalo pri svakom koraku umesto da hodate po principu peta-prsti. Ako se u blizini nalazi se neka "teksturisana" površina poput trave ili snega, hodajte njima umesto sredinom zaleđenog puta.

 

  • Planirajte

 

Ne zalećite se nego dobro osmotrite teren ispred sebe i razmislite kojim ćete putem krenuti i kakav će biti vaš sledeći korak.

 

  • Koristite rukohvate

 

Potrebno vam je nešto stabilno za šta možete da se uhvatite ako proklizate, pa ako hodate zaleđenim stepenicama, obavezno se pridržavajte.

 

Povreda, Prelom, Sneg, Pad, Zima
foto: Mariia Boiko/Shutterstock
  • Pazite kako izlazite iz automobila

 

Do velikog broja povreda dođe zbog nehajnog izlaska iz vozila, pa je vrlo važno spustiti ove noge čvrsto na zemlju pre nego što ustanete i zapravo celim telom izađete iz automobila umesto da isturite jednu nogu i stanete na nju.

 

  • Čuvajte se i u unutra

 

Zbog snega i vode koji se zadržavaju na obući, često su klizave i površine u zatvorenom prostoru, poput hodnika zgrada, pa se ne opuštajte ni kad uđete unutra, već dobro pogledajte oko sebe i pazite na svaki korak.
 

 

makonda-tracker