imajte ovo u vidu

Znate li nekoga ko se nedavno ZALJUBIO? 5 stvari koje će vam pomoći da stupite u vezu tokom PANDEMIJE

1

Virus korona i kovid odrazili su se na svaki aspekt naše svakodnevice: posao, školovanje, podizanje dece, putovanja, druženje... a ni romantična strana naših života, nažalost, nije imuna na muke koje je donela pandemija. Kako se zaljubiti tokom epidemije smrtonosnog virusa?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na početku pandemije virusa korona, pojavila se bojazan kako će on uticati na brakove i duge veze jer su ljudi iznenada morali da ostanu kod kuće više nego što su to ranije činili, a podaci o stopi razvoda od početka epidemije variraju. U nekim sredinama ona je porasla, negde je u padu, ali kovid nije uticao samo na one koji su već zaljubljeni, već i na one koji bi to voleli da budu.

 

Jedno istraživanje pokazalo je da je vrlo mali procenat Evropljana stupio u novu vezu od izbijanja pandemije ― tek tri posto ispitanih Šveđana, dva odsto ispitanih Britanaca, Nemaca, Damaca i Italijana, odnosno jedan odsto ispitanih Poljaka i romantičara Francuza. S druge strane, u svakoj od pomenutih zemalja je više od 40 posto ispitanika reklo da nije bilo u ljubavnoj vezi otkad traje pandemija: u Danskoj i Poljskoj čak 51 procenat!


Započinjanje nove veze tokom pandemije nije lako ― posebno ako već nemate neki postojeći flert, već morate da počnete "od nule" i najpre upoznate nekoga ko će vam privući pažnju. Kako uspeti u tome uprkos širenju opasnog virusa?

 


1. Ne ignorišite očigledno


Čak i kada su kafići, klubovi i restorani otvoreni, održavaju se razne manifestacije, oko vas su gužbe, ne dajte se prevariti ― sve samo izgleda kao da je normalno! Virus i dalje kruži i i dalje može da se dogodi da je osoba s kojom ćaskate asimptomatski prenosilac. Zato su tri stvari ključne: zaštitna maska, vakcina i otvoren razgovor.


Ni u ludilu ne pomišljajte da izađete s osobom koja vam se dopada ako imate makar jedan sumnjiv simptom ili kontakt i obavezno pitajte drugu stranu da li je ona eventualno zaražena. Da, svaki put!


2. Iskoristite priliku


Iako je epidemija koja je zadesila svet jedna od najtežih stvari koje će upamtiti naše generacije, u upoznavanju novih osoba ona vam na neki način može poslužiti da otkrijete kako se druga strana snalazi u kriznim situacijama.


Takođe, aktuelna situacija pokazaće vam kako neko s kim možda imate budućnost razmišlja o velikim temama koje su bitne kada s nekim zasnivate porodicu: o vakcinaciji, o tome koliko su odgovorni i empatični itd.

 

Novi simptomi korone, Novi simptomi koronavirusa, Novi simptomi virusa korona, Novi simptomi kovida, korona virus, zaštitna maska, kovid
foto: Shutterstock

3. Ne bežite od tehnologije


Iako se godinama žalimo na to da nas tehnologija, telefoni i kompjuteri zapravo otuđuju, tokom pandemije su se oni pokazali vrlo korisni zbog mogućnosti video-poziva i brze komunikacije, pa ne propustite priliku da imate virtuelni dejt ako ste sprečeni da izađete.


4. Mislite o stvarima o kojima ranije niste


Pre samo dve godine niko nije kretao na kafu s nekim ko mu se dopada misleći "Šta ako je imao rizičan kontakt", "Šta ako mu se član porodice bori s virusom", "Šta ako je imao smrtni slučaj" i sl.


Sada su takve misli svakodnevica i neophodno je razmišljati o njima jer je nivo stresa i anksioznosti viši nego ranije, pa se možda ni vi ni osoba s kojom se viđate zbog briga nećete pokazati u pravom svetlu. Budite saosećajni, imajte razumevanja i otvoreno pričajte o sebi i svojim strahovima i iskustvima.


5. Budite pozitivni


Okruženi smo tužnim vestima, velikim brigama i bojaznima i baš zato su nam privlačniji optimistični i nasmejani ljudi. Naravno da ćete popričati o aktuelnoj situaciji i da nećete ignorisati "slona u sobi", ali to ne sme da bude jedina tema, niti ćete postići uspeh ako se predate stresu i priči o kovidu.
 

 

makonda-tracker