ZDRAVA ISHRANA

Zašto treba izbegavati gluten: Prednosti bezglutenske ishrane

0

Nekada se koristila za lečenje celijakije, a danas je jedan od najpopularnijih vidova ishrane – izbacivanje glutena sa jelovnika pročišćava organizam, usporava starenje i potpomaže gubitak kilograma

foto: Profimedia
foto: Profimedia

I ako niste netolerantni na gluten, izbacivanje ove supstance svakako će se odraziti na poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja, kao i na gubitak težine i do kilogram i po na svaka četiri dana.

 

Bezglutenska ishrana daje veoma pozitivne rezultate i kod lečenja stme, neuropatije, reumatskog artritisa, migrene, sindroma hroničnih bolova, umora...

Ishrana bez glutena podrazumeva da sa jelovnika skinete hleb, pecivo, testenine, kolače, sladoled, brojna pića napravljena od ječma ili pšenice, ali i gotovo svu industrijski prerađenu hranu u kojoj po pravilu uvek ima malo glutena.

 

Ukoliko se pridržavate ovakvog načina ishrane, lekari kažu da možete da očekujete da ćete:

 

- Sporije stariti, pošto unošenje pšenice podiže nivo šećera u krvi, a njegovo vezivanje za belančevine podiže nivo enzima glikacije i oštećuje kolagen.

- Osećati se odmornije, pošto ćete stabilizovati nivo šećera u krvi, i izbeći unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera, koji često uzrokuju osećaj hroničnog umora i iscrpljenosti.

- Lakše podnositi tegobe menopauze, jer gluten pogoršava simptome kao što su glavobolja i talasi vrućine.

 

U ishrani umesto glutena možete koristiti kukuruz, heljdu, tapioku, pirinač, soju, proso, aktivni suv kvasac, mleko u prahu, ali i proverene industrijske proizvode bez glutena.

 

Pažljivim čitanjem deklaracija na proizvodima koje kupujete možete izbeći ili smanjiti konzumiranje glutena. Novi trendovi u prehrambenoj industriji idu u prilog našoj želji da se zdravije hranimo, pa postaje sve važnije da hrana ne bude samo ukusna već i napravljena od zdravstveno ispravnih sastojaka.

 

foto: Promo

Brend Argeta je zato pokrenuo revoluciju u prehrambenoj industriji time što je u svoju ponudu uključio proizvode kod kojih je važno ne samo šta sadrže već i šta ne sadrže. Tako se od marta službeno ponosi statusom »free from« što znači da proizvodi Argeta ne sadrže gluten, pojačivače arome, konzervanse i boje. Umesto aditivima, u kompaniji Argeta sterilnost i trajnost obezbeđuju se zdravstveno ispravnom termičkom obradom koja predstavlja jedan od koraka savremene i visokotehnološke proizvodnje. Argeta je tako ponudila potvrđene proizvode bez aditiva i bez glutena u kojima možemo slobodno da uživamo.


 

 

makonda-tracker