iskusne domaćice znaju

I ZA ČIŠĆENJE, I PROTIV INSEKATA, I ZA ZABAVU! 5 neverovatnih stvari koje možete da uradite s brašnom

0

Ukoliko imate više brašna nego što vam u ovom trenutku treba, čak i mala količina može se iskoristiti na interesantan način i pomoći vam u održavanju domaćinstva

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Za poliranje mesinga i bakra


Da biste vratili sjaj starim svećnjacima i ukrasima, ne morate da kupujete skupe i „teške“ hemikalije – možete sami napraviti mešavinu koja je jednako efikasna! Pomešajte, u jednakim količinama, brašno, so i sirće i mešajte dok se ne dobije tekstura slična pasti. Potom je namažite na mesing ili bakar, sačekajte da se osuši i onda protrljajte suvom krpom.


Za čišćenje sudopere

 

Ukoliko vam nikako ne polazi za rukom da se rešite masnoće iz sudopere, poprskajte je brašnom, a zatim očistite glatkom, mekanom i suvom krpom sve dok ne vratite sjaj.


Za dečiju igru

 

foto: Profimedia

Kad je reč o kućnim aktivnostima za najmlađe, mnogi roditelji strahuju da deci daju lepak i slične hemikalije. Tu uskače brašno: u dubokom tiganju pomešajte tri šolje vode s jednom šoljom brašna i mešajte sve dok ne proključa, smanjite temperaturu i nastavite da mešate dok ne dobijete glatku i gustu smesu. Nakon što se ohladi, sipajte je u plastičnu flašicu. Korisno je i to što ova mešavina može da potraje i nekoliko nedelja ako se drži u frižideru, a veoma je praktična u igri papirom.


Za insekte


Ako imate problem s upornim mravima, pospite brašno oko mesta iz kojeg izlaze i možete biti sigurni da oni neće preći tu liniju!


Za čišćenje karata


Nakon nekoliko rundi, karte se uprljaju zbog grickalica i masnoća koje se zadržavaju na prstima, ali i prirodnih ulja kože, pa je korisno staviti ih u papirnu kesu u koju ste prethodno sipali dovoljno brašna da ih prekrije i tresti zatvorenu kesu sve dok brašno ne apsorbuje ulja.

 

 

makonda-tracker