ovo niste znali

GDE SALO STVARAJU MLEČNI PROIZVODI, A GDE TESTO I SLATKIŠI? Nutricionista otkrio zanimljivu činjenicu o gojenju

0

Istražanja su pokazala da je čak 21 procenat odraslih u Srbiji — gojazan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovaj zapanjujući podatak iznela je dr Jelena Gudelj Rakić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a posebno je zabrinjavajuće to što je ovaj broj značajno viši u odnosu na podatke iz ranijih istraživanja, piše Mondo.

 


Stil života se jako promenio, često grešimo u organizaciji obroka. Najveći problem je preskakanje obroka i grickalice koje i te kako umeju da budu problem. Kad god grickamo nešto između obroka, pankreas to prepoznaje kao obrok i luči se insulin. U tim situacijama čuvamo svoje masti, tako da grickanje i industrijski prerađena hrana su doveli do velikog broja gojaznih — objasnio je nutricionista Đorđe Pejić.

 

foto: Profimedia

On je istakao i da do stvaranja sala na stomaku najviše dovodi upotreba mlečnih proizvoda, a da su za donju gojaznost ,odnosno masti u sedalnom delu, najveći krivac su slatkiši, lisnata testa, hlebovi.

 

Nutricionista kaže da se ljudima koji se obrate za pomoć stručnjacima najčešće iz ishrane isključuju namirnice sa šećerom, ali i dosta mlečnih proizvoda.

 

— Mleko, jogurt i kefir su prve namirnice koje svojim pacijentima isključim, a ostale mlečne proizvode treba jesti umereno i za doručak — kaže on.

 

 

makonda-tracker