zanimljiv metod

I TESTO, I SLATKIŠI, I — MRŠAVLJENJE: Neobičan način da izgubite 8 kilograma za samo 30 dana

0

Kako vam se čini ideja da jedete slatko i gubite kilograme? Uz dijetu Roba Nevina ćete u proseku gubiti dva kilograma nedeljno.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ideja iza ovog režima je vrlo jednostavna – hranite se tako da "zbunite" organizam i naterate metabolizam da se ubrza. Kad jednom to postignete, neće vam biti teško da održavate liniju, piše Mondo.

 

Metabolizam i mršavljenje


Ako ste ikada bili na dijeti, sigurno znate kako metabolizam funkcioniše. Ako ga jednom do dva puta dnevno zatrpate obiljem hrane — usporićete ga.

 

Međutim, ako obroke podelite u nekoliko manjih porcija, on će stalno biti "zaposlen" i ubrzaće se. Problem kod većine dijeta jeste jednoličan jelovnik, skučen izbor hrane, zabrana namirnica koje svi volimo a koje su visokokalorične (slatkiši, testa i sl), što kod osoba koje žele da oslabe izaziva zasićenje, pa tako brzo i odustanu. Ovaj režim će vam pomoći da ostanete motivisani do kraja.

 

 

Osnove režima


Uzevši sve ovo u obzir, Nevin je osmislio plan koji će vam dozvoliti da povremeno uživate u "nedozvoljenoj" hrani, a da opet topite salo. Zapravo, njegov plan izgleda ovako: dva dana ste na niskokaloričnom režimu ishrane (balansiran unos proteina, masti i ugljenih hidrata u srazmeri 60:20:20), jedan dan je "slobodan" i s većim unosom ugljenih hidrata, kada možete da se počastite jednom porcijom npr. slatkiša, pa ste opet dva dana na restrikciji, ali ovog puta je taj balans nutrijenata nešto umereniji (proteini, ugljeni hidrati i masti su u srazmeri 40:30:30), i opet jedan "slobodan" dan. Nakon toga, ponavljate ciklus.

 

Šta se time postiže?

 

Ovim smenjivanjem niskokaloričnog jelovnika i onog koji baš i nije dijetalan, pokrećete metabolizam, praktično ga terate da se potrudi da bolje i brže radi, a samim tim i maksimalno sagoreva kalorije i masne naslage. Praktično, Nevinov režim se sastoji od tri različite vrste jelovnika s različitim kalorijskim unosom.

 

Prva dva dana je dozvoljen unos od 1.200 kcal, treći dan se častite sa 1.800 kcal, a naredna dva dana 1.400 kcal.

 

foto: Profimedia

Jelovnik i obroci


Jedno od osnovih pravila za ubrzavanje metabilizma jesu redovni obroci — tri glavna obroka i dve užine. Trudite se da vam jelovnik bude raznosvrstan, jer naše telo je programirano tako da, ukoliko mu stalno dajemo istu hranu (bilo da je niskokalorična ili visokokalorična), posle određenog vremena ne reaguje na nju. Tačnije, počinje da stagnira jer stalno nailazi na istu kombinaciju nutrijenata.

 

Kad menjamo jelovnik i unosimo hranu koja ima drugačiji sastav (proteini, ugljeni hidrati, masti, vlakna), metabolizam pojačava rad. Prilikom osmišljavanja jelovnika, gledajte da uvek birate zdrave opcije, npr. da ugljeni hidrati dolaze iz povrća i voća, integralnih žitarica, proteini iz posnog mesa, masti da su bogate omega 3 masnim kiselinama i slično.

 

Primer jelovnika za restrikciju


Doručak: 1 šolja nemasnog jogurta, granola tabla

Jutarnja užina: 1 kriška mladog sira, 1/2 šolje šumskog voća

Ručak: salata od ćuretine (120 grilovanih ćurećih grudi, 1/2 crvenog luka, zelena salata, 1/2 svežeg krastavca, 1 paradajz, malomasni salatni preliv

Popodnevna užina: 30 g mešanog suvog voća sa 1 kašikom badema

Večera: sendvič od 2 tanke kriške hleba od celog zrnevlja, 30 g posne šunke, 50 g grilovane piletine, 1 paradajza, par liski zelene salate i malomasnog majoneza, 1/2 šolje narendane šargarepe

 

 

makonda-tracker