pažljivo osluškujte svoje telo

MOŽDA IPAK NIJE DO ISHRANE! 5 znakova da su hormoni glavni krivci za masne naslage na vašem stomaku

0

Ako ne uspevate da rešite sala iako ste redukovali ishranu, moguće je da je problem složeniji od toga šta unosite u telo. Obratite pažnju na sledeće signale koje ono šalje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Masnoća na stomaku može biti jako tvrdoglava i mnogim ženama teško je da skinu salo baš oko struka.

 

Neke žene koje prekomerna težina čak i ne muči, goje se u tom području, a možda su za to krivi hormoni, koji su često pravi uzrok masnoće na stomaku.

 

 

1. Gojite se uprkos zdravoj ishrani i treningu

 

Zapravo se hraniš zdravo i uravnoteženo, baviš se sportom, a farmerke su sve uže? Moguće je da su za to krivi hormoni. Hormonalnu masnoću na stomaku možete prepoznati tako da dolazi neočekivano i brzo. Na primer, s godinama se menja regulacija insulina u telu, a koja se brine za to da skladišti masnoću – umesto da je sagoreva. Zbog toga se za vreme menopauze skladišti masnoća na stomaku.


2. Odjednom vam se jede više šećera

 

Nekoliko slatkiša nije problem, ali primetili ste da u poslednje vreme stalno imate želju da jedete nešto slatko? Uzrok tome može biti insulinska rezistencija koja negativno deluje na hormon leptin. Leptin je odgovoran za regulaciju osećaja gladi i govori mozgu da smo siti. Ako se to ne dogodi, jedemo više nego što zapravo treba, a onda nastaje masnoća na stomaku.

 

foto: Profimedia

3. Patiš od promena raspoloženja

 

Ako uz masnoću na stomaku dolaze još i promene raspoloženja, to je takođe znak da su hormoni krivi. Naime, kad se poremeti nivo estrogena, na primer za vreme menstruacije ili menopauze, može da nastane tvrdoglava masnoća na stomaku, a i menja se naše raspoloženje.


4. Konstantno osećate da ste pod stresom

 

Imate li u poslednje vreme osećaj da vas i najmanje stvari opterećuju? Moguće je da je za to kriv hormon kortizol. Ako ga telo previše luči, razvija se stres, a zbog stresa se stvara masnoća na stomaku. Naime, telo se prebaci u „način za preživljavanje“ te se brine da nam je dobro. Telo pokušava da smanji stres, ali i pravi rezerve masnoće.

 

5. Umorni ste, a ne možete da zaspite

 

Noću satima ležite budni u krevetu, ne možete da držate otvorene oči, ali ne možete ni da zaspite? Moguće je da je krivac tome novo kortizola. Naime, to može da prouzrokuje smetnje pri funkciji štitnjače koja je pak često odgovorna za gojaznost. Dakle, ako uz neobjašnjivo gojenje patiite i od nesanice, onda svakako potražite savet lekara.

 

 

makonda-tracker