kada treba da se zabrinemo

AKO SE TRZATE U SNU, OVO MORATE DA ZNATE: Ukoliko primetite i OVAJ neobičan simptom — obavezno posetite lekara

0

Nesvesni pokreti tela tokom sna mogu ukazati i na ovu opasnu bolest!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sigurno vam se dogodilo da se trgnete u snu, ničim neizazvani? To se dešava deci, trudnicama, odraslima i starima, tokom uspavljivanja ili čak dubokog sna.

 

Nije jasno šta izaziva ovu pojavu, a neurolog dr Boban Stepić kaže da se ovi nesvesni pokreti tela medicinski nazivaju hipnagogni trzaji.

 

 Oni su toliko česta pojava da gotovo nema čoveka koji ih nije iskusio. Karakteristični su za odrasle, mada se ponekad javljaju i kod najmlađih. Postoji više pretpostavki zašto do njih dolazi, ali je u suštini to i dalje nepoznanica. Pretpostavlja se da ih uzrokuju stres, anksioznost, previše popijene kafe ili drugih sličnih stimulatora, umor, poremećaj elektrolita, iscrpljenost, kao i mnogobrojni drugi faktori — rekao je on za Večernje novosti.

 

 

Ovaj trzaj često nas uplaši, i izazove neprijatan osećaj, pa se mnogi zabrinu da nemaju neko neurološko oboljenje.

 

 Hipnagogni trzaji nisu epileptičke prirode, ali ukoliko su učestali i ako dovode do buđenja tokom noći, onda mogu da budu znak poremećaja prestanka disanja u snu (sleep apnea) i u tom slučaju bi se trebalo obratiti lekaru za pomoć —  kaže on.

 

foto: Profimedia

Rezultati studija pokazuju da je između 60 i 70 odsto ljudi bar jednom u životu osetilo ovaj fenomen, koji za posledicu može da ima momentalno, ali kratkotrajno buđenje, praćeno tahikardijom, tahipneom i preznojavanjem. Psiholozi sa američkog univerziteta Kolorado, na osnovu rezulata svoje studije, predložili su evolutivno objašnjenje ove pojave, sa akcentom na primitivne reflekse.

 

Oni opisuju hipnagogni trzaj kao arhaični refleks na pogrešnu interpretaciju opuštanja mišića u toku uspavljivanja mozga, kao signal da uspavani primat pada sa drveta.

 

 

makonda-tracker