kako vi spavate?

NIKAD NE BISTE POGODILI SVE DOBROBITE: Postoje 4 VAŽNA razloga zbog kojih treba spavati baš na LEVOJ STRANI!

0

Neki naučnici tvrde da je spavanje na levoj strani najbolji položaj za poboljšanje zdravlja i doprinos boljem snu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ova posebna teorija dolazi i iz ajurvede, što je holistički pristup medicini i izlečenju iz Indije. Prema istraživanju, spavanje na levoj strani ima mnoge prednosti uključujući…

 

1. Dobro je za limfni sistem

 

Ajurvedska medicina pokazala je da spavanje na levoj strani omogućuje telu da filtrira tečnost i otpad kroz limfne čvorove, jer je to strana tela koja je dominantna u limfnom sistemu. Spavanje na desnoj strani može usporiti taj proces.

2. Dobro je za probavu

 

To može biti malo iznenađujuće, ali spavanje na ovoj strani može pomoći da se hrana lako prebaci iz debelog creva. Kao rezultat toga, osećate potrebu za pražnjenjem creva kad se probudite. Uz to, gušterača i želudac prirodno vise, što omogućava učinkovitu proizvodnju enzima gušterače, ali i učinkovit rad probavnog trakta.

 

foto: Profimedia


3. Dobro je za srce

 

Možda postoje oprečne tvrdnje o spavanju na ovoj strani kada je reč o blagodetima za srce. Međutim, mnogi doktori veruju da je to najbolji položaj - zbog čega se spavanje na levoj strani preporučuje trudnicama kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u srcu.

 

4. Dobro je za leđa

 

Prema rečima stručnjaka, 80% odrasle populacije imaće problema s leđima u jednom trenutku svog života. Često ta neugodnost nastaje zbog položaja u kojem spavamo. Dakle, ako patite od hroničnih bolova u leđima, pokušajte da spavate na levoj strani - jer to može pomoći ublažavanju pritiska na kičmu. Osim toga, osećaćete se ugodnije – i bolje ćete spavati.

 

 

makonda-tracker