Korisna hrana

Saveti nutricionista: Ovo su namirnice uz koje ćete ojačati svoj imuni sistem i poboljšati izgled kože, kose i noktiju

0

U današnje vreme poželjno je da pored dobrog frizera i stiliste, koristimo i savete nutricioniste, jer negovan i lep izgled kože, kose i noktiju zavisi od dobrog imunog sistema, a na koji način poboljšati njegovo funkcionisanje, objašnjava naša stručna saradnica

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Piše: Branka Mirković,

          nutricionista

 

 

 

Imuni sistem predstavlja interaktivnu mreža ćelija, organa i proteina koji štite organizam od svih spoljnih pretnji. Neutrališe i uklanja patogene viruse, bakterije, parazite i gljivice koji ulaze u naše telo, ali ako se bori protiv sopstvenih ćelija, pojavljuju se autoimune bolesti. Dobar imunitet veoma je prilagodljiv i stalno u akciji zaštite organizma od raznih patogenih reakcija. Kada je on stabilan, mi ne primećujemo kako funkcioniše, ali neki od ovih simptoma mogu ukazati da nešto nije u redu:

 

  • jske reakcije na hranu, vodu, vazduh, posebno u zatvorenim sistemima rashlađivanja i grejanja, alergijski dermatitis, kao i ostali simptomi alergija;
  • este infekcije ili virusne bolesti.

 

SAVETI ZA JAČANJE

 

Upravo kako mu samo ime kaže, imuni sistem je celovit sistem, a ne jedan deo. Da bi dobro funkcionisao, zahteva harmoniju u životu, ishrani, vežbanju, odmoru, kao i ravnotežu organizma. Efekti zdravog načina života i nutritivnih navika ojačaće imunitet, odnosno sposobnost organizma da odbrani telo od raznih bolesti, a u tome će vam pomoći:

 

>- zdrava i ispravna ishrana,

 

- redovno vežbanje,

- periodično kontrolisanje zdravlja,

- ako ne pušite i pijete povremeno i umereno alkohol,

- dobar san,

- zdrav stil života i nutritivnih navika.

 

Sigurno je da na imunitet loše deluje nepravilna ishrana, ali i pogrešne i neadekvatne dijete, malo sna, neadaptibilnost na stres, alkohol i cigarete, energetska i gazirana pića, preveliki unos šećera i ugljenih hidrata, konzumiranje veće količine industrijski obrađene hrane, pržene u dubokoj masnoći, kao i masne hrane sa dosta soli ili šećera.

 

Dodajte u vodu 5 sastojaka i gledajte kako vam naslage sa stomaka nestaju (FOTO)

 

KORISNA HRANA

 

JABUKA

  • dealno voće koje se može jesti tokom cele godine, u bilo koje doba dana, pre i posle obroka. Dobro ide uz ostalo voće i povrće, a odlično se kombinuje sa ostalim namirnicama, čak i sa mesom.

 

RAZNO POVRĆE I VOĆE

  • će i povrće, više porcija u toku dana. Različite boje voća i povrća imaju različite grupe vitamina i minerala, sadrže dosta vode, a najbolje je jesti sveže ili ispravno termički obrađeno. Brokoli ima velike doze vitamina i minerala, posebno A, C i E, kao i brojne antioksidanse. Najbolje je da se što manje kuva. Paprika je bogata vitaminom C, a spanać vitaminom C, beta karotenom i antioksidansima. Najbolje je da se spanać i brokoli jedu sveži ili što kraće termički obrađuju.

 

JOGURT

  • adrži žive aktivne kulture, probiotike koji štite imunitet i zdrave bakterije koje održavaju zdravim creva i digestivni trakt. Jedna čaša jogurta dnevno obezbeđuje dobre probiotike.

 

OVAS, JEČAM I INTEGRALNA ZRNA

  • gukan, jačaju imunitet, brzinu i zarastanje rana, herpes. Poželjno je pojesti tri manje porcije dnevno.


Bila je teška čak 100 kilograma: Dona je potpuno izbacila samo jednu namirnicu, prepolovila se i sada izgleda savršeno (FOTO)

 

BELI LUK

  • – efektan protiv infekcija i bakterija. Možete ga jesti kao marinadu, pesto začin, u raznim jelima italijanske, mediteranske i francuske kuhinje. Miris belog luka nestaje ako ga jedete uz limun, peršun ili karanfilić.

 

ŠKOLJKE, RAKOVI I RIBE

  • azni plodovi mora sadrže selen koji potpomaže stimulaciju belih krvnih zrnaca, jer uz njegovu pomoć proizvode citkine proteine. Losos, skuša i haringa veoma su bogate omega 3 masnim kiselinama, smanjuju upale, povećavaju dotok kiseonika u ćelije, protok vazduha i štite pluća od prehlada i respiratornih infekcija.

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker