obratite pažnju

SLABIO VIRUS ILI NE, OVA PRAVILA MORAMO DA POŠTUJEMO! Dr Kon objasnio kako treba da se ponašamo u narednom periodu

0

To što se sve češće govori o tome da je pred nama srećniji period kada je u pitanju epidemija virusa korona ne znači da možemo da se opustimo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 prof. dr Predrag Kon jutros je govorio za TV Prva i istakao da bi oštre mere trebalo ukinuti za dve nedelje kako bi Srbija počela da se navikava na "život sa koronom".

 

- Vidimo da virus slabi, opada broj onih koji su na respiratoru, opada broj teških slučajeva. Virus očigledno gubi potencijal i snagu prenošenja, izaziva i sve blaža oboljenja, čak je u velikoj meri i bez simptoma - rekao je on.

 

foto: Shutterstock

- Ne može da se dogodi da virus ponovo bukne u široj populaciji, može samo da prodre u neki kolektiv, ali više nema snagu da prođe kroz čitavu zajednicu. Spušten je na nivo da više neće imati epidemijski potencijal, što ne znači da ne bi trebalo poštovati preporuke o zaštiti. Rizik je više desetina puta smanjen nego što je bio, a to ne znači da i dalje nećemo preporučivati izbegavanje bliskog kontakta, korišćenje maski kad se priđe nekom na bliže od dva metra i na otvorenom i zatvorenom prostoru, pri ulasku u određene markete i prodavnice, sve će biti na snazi sve dok se ne ugasi virus, ali rizik jeste smanjen više desetina puta - rekao je Kon.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker