odmah su krenuli u akciju

KAKO IM JE TO POŠLO ZA RUKOM? Ovo je jedina zemlja u kojoj su IZLEČENI SVI koji su zaraženi virusom korona

2

Ostrvska država pod suverenitetom Danske oduševila svet malim, ali značajnim uspehom

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako javljaju svetski mediji, Grenland je trenutno prva zemlja u kojoj su izlečeni svi pacijenti kod kojih je potvrđen virus korona i više nema aktivnih slučajeva.


Svi zaraženi su stanovnici Nuka, glavnog grada Grenlanda, a bilo ih je svega 11. Dok su ovi slučajevi još bili aktivni, odlučneo je da se prestonica zatvori i bilo je moguće napustiti Nuk isključivo s posebnim odobrenjem, a zatvorene su i državne granice. Tokom borbe s virusom korona sproveden je 1.001 test, a reč je o zemlji s nešto manje od 57.000 stanovnika.

 

foto: Profimedia

Budući da je Grenland u 18. i 19. veku bio teško pogođen epidemijama i da tamošnje bolnice nemaju kapacitet za lečenje većeg broja ljudi, vlasti su ozbiljno pristupile ovom problemu, zbog čega su odmah preduzete stroge mere. One bi na snazi mogle da ostanu do kraja 2020. godine, smatra bivši ministar zdravlja dr Ove Rosing Olsen.


Naša strategija je – kao i u drugim državama – da se ne preoptereti zdravstveni sistem – istakao je on i dodao da Grenland, srećom, ima više opcija za izolaciju zemlje nego veći deo sveta.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker