Neće se odjednom vratiti na staro

EVO KADA ĆE SE DESITI ODJAVA EPIDEMIJE: Dr Kon otkrio koje mere će važiti i nakon UKIDANJA vanrednog stanja

2

U Srbiji je do 15 časova 17. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5.690 potvrđenih slučajeva COVID 19. Ukupan broj preminulih od ovog virusa u Republici Srbiji je 110.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prema najnovijim podacima, korona virus je potvrđen kod još 372 osobe u Srbiji, dok je u poslednja 24 časa preminulo 7 ljudi, rekao je dr Predrag Kon na dnevnoj konferenciji za novinare, a zatim dodao:

 

- Mi imamo i vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Odjava epidemije će se desiti kada ne bude obolelih uopšte. Tokom leta ćemo da istestiramo imunitet populacije, to moramo da uradimo kako bismo znali koje ćemo korake da preduzimamo kasnije - rekao je na današnjoj konferenciji za medije dr Predrag Kon.

 

Kako kaže, do tada će bići poznato mnogo više o virusu.

 

- Paralelno s našim podacima i podacima iz sveta, smatramo da je prerano testiranje otpočeti odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta.

 

Na pitanje o tome da li će mere trajati i posle ukidanja vanrednog stanja, rekao je da će mere trajati, ne kakve su sada, ali će se znati šta će se obavezno primenjivati, a šta će biti preporučeno.

 

- Imali smo jak otpor stanovništva kad su škole bile u pitanju, pa smo doneli odluku da đaci ostanu van škola do kraja gašenja potencijala virusa. Ministarstvo prosvete se priprema za završetak školske godine. Realno je da ćemo sredinom maja početi o tome da raspravljamo, kad budemo smirili situaciju u zemlji - rekao je dr Predrag Kon.

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistemmože li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker