ZDRAVLJE

NAUČNICI IZ VUHANA OBJAVILI REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Virus korona može izazvati neurološke probleme poput glavobolje!

0

Svakim danom imamo nove informacije

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Virus korona ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme sa disanjem, nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija kineskih naučnika na pacijentima u Vuhanu, a rezultate su objavili u časopisu JAMA Neurology.

 

Prema tim rezultatima, trećina od 214 pacijenata koje su pregledali, pokazivala znakove uticaja virusa na nervni sistem, a ranije se moglo čuti da je bilo mnogo slučajeva da su pacijenti oboleli od Covid-19 gubili osećaj mirisa i ukusa.

 

Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak, ocenio je specijalista za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz univerzitetske bolnice u Regensburgu, ali je ocenio da se “još tapka u mraku”.

 

foto: Profimedia

Studija iz Vuhana temelji se na istoriji bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata, a više od trećine pacijenata (36,4 odsto) imalo je i neurološke probleme.

 

Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji, a uz to, njih 12 je izgubilo čulo ukusa, a 11 mirisa, dok je šest pacijenata imalo i moždani udar.

 

Kineski naučnici, međutim, navode da nisu sigurni jesu li ti simptomi posledica same bolesti ili su deo odgovora organizma na upalne procese, prenose mediji.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker