TEHNIKA ZA UBLAŽAVANJE PLUĆNIH TEGOBA

BUTEJKO METODA OTKRIVA MNOGO O VAŠEM ZDRAVLJU: Uradite TEST ruskog naučnika i saznajte u kakvom stanju je vaš ORGANIZAM!

0

Metodu zadržavanja daha razvio je ruski naučnik Konstantin Butejko

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ruski lekar po imenu Konstantin Butejko je zaključio da ljudi koji boluju od astme i sličnih bolesti, hiperventiliraju, previše dišu i na taj način ispuštaju previše ugljen dioksida iz pluća. Lekari ovu pojavu nazivaju hipokapnija što u bukvalnom prevodu znači premalo ugljen dioksida u krvi što izaziva hiperventilaciju. Da bi nadomestili taj nedostatak telo proizvodi mehanizme kojima će ograničiti otpuštanje ugljen dioksida, a jedan od njih je sužavanje bronhijalnih mišića i povećana produkcija šlajma, što su poznati simptomi astme.

 

Tehnika disanja koju je razvio Konstantin Butejko porpravlja hiperventilaciju i nadoknađuje smanjenu koncentraciju ugljen dioksida ukoliko se pravilno upražnjava. Oni koji su koristili ovu tehniku tvrde da ona drastično umanjuje potrebu za lekovima koji ublažavaju simptome astme.

 

Metod se zasniva na tome što svakodnevno zadržavamo dah. Sa svakim novim zadržavanjem daha produžavamo njegovo vreme i zahvaljujući tome poboljšavamo zdravlje. Veoma dobro deluje na disajne organe, koji imaju veoma važnu ulogu u organizmu i od njih zavisi zdravstveno stanje. Ova gimnastika je svojevrsan stimulator za telo.

 

foto: Shutterstock


Kako se izvodi ova tehnika?


Veoma je važno da ovu tehniku izvodite pravilno, tako da rezultat bude pozitivan. Da bi se to postiglo, sedite na ivici stolice i držite pravilno telo. Ispravite ramena, uvucite stomak.

 

Udahnite duboko dok se mišići stomaka i celog tela opuštaju. Zatvorite oči. Zatim opušteno izdahnite i na kraju izdaha stegnite nos.

 

Sada morate da pratite vreme zadržavanja daha. Morate da zadržite vazduh dok plućima sasvim nestane kiseonika.

 

Važno je da otkrijete vreme koje prođe od kraja izdisaja pa do nestanka kiseonika u plućima. Za to vreme morate da merite i puls. Na primer, ako vazduh zadržite 32 sekunde, a za to vreme vam je puls 69 otkucaja u minutu, to je znak da vam je telo u lošoj formi i da svaki dan morate da vežbate ovaj metod.

 

Pravilo Butejko metoda je:

 

Ako uspete da zadržite dah duže od 40 sekundi, sa pulsom do 70 otkucaja u minutu - zdravi ste;

 

Od 20 - 40 sekundi zadržavanja vazduha sa 80 otkucaja u minutu - prvi stadijum bolesti;

 

10 - 20 sekundi sa pulsom 90 otkucaja - druga faza bolesti;

 

Manje od 10 sekundi i više od 90 otkucaja u minutu je treća faza bolesti.

 

Vežbe izvodite ujutru na prazan stomak. Da biste poboljšali zdravlje organizma, ovu vežbu morate da izvodite svaki dan. Zahvaljujući zadržavanju daha, po Butejkovoj metodi, moguće je poboljšasti stanje organizma.

 

Napominjemo da je test informativnog karaktera i ne može zameniti mišlljenje lekara, te ukoliko sumnjate da imate neke zdravstvene probleme, obratite se svom lekaru.


 

 

makonda-tracker