ZDRAVLJE

ZA PREVENCIJU BOLESTI DNEVNO TREBA PREĆI 8.000 KORAKA? Saznajte kako to postići u doba pandemije virusa!

0

Pokazalo se da je bez obzira na starost, pol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Načinite 8.000 koraka dnevno i imaćete više šansi za duži život, kažu američki naučnici. Zvuči kao provokacija u vreme pandemije, posebno kad moramo svi da sedimo zarobljeni u kućama, ali u novoj studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, utvrđeno je da su naučnici među osobama koje dnevno pređu osam hiljada koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabeležili 51 odsto manju šansu da će umreti u narednih deset godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.

 

Ako hodate i više, 12.000 koraka, izgledi za smrtnost u navedenom razdoblju biće 65 odsto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka, prenosi Washington Post.

 

foto: Profimedia

Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na sebi. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1.165 učesnika istraživanja.

 

Pokazalo se da je bez obzira na starost, pol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

 

U tekstu se, međutim, pominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, može hodati i u kući, koliko god je to moguće, a u danima kada je moguće izaći napolje, otići i prošetati oko naselja, pod uslovom da se održavaju dva metra razmaka od ostalih. Takođe, preporuka je da, čim prođe pandemija, ljudi nastave da hodaju što više, i dalje prateći uputstva o razmaku zbog mogućnosti zaraze.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker