ostanite kod kuće!

HOĆE LI BITI UVEDEN POLICIJSKI ČAS OD 24 SATA? Dr Predrag Kon objašnjava kada ima smisla POTPUNA ZABRANA KRETANJA

1

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 dr Predrag Kon osvrnuo se na mogućnost uvođenja dvadesetčetvoročasovnoj policijskog časa

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Epidemiolog dr Kon objasnio je da je uvođenje potpune zabrane kretanja "poslednja varijanta" i da do takve mere dolazi isključivo u slučaju naglog skoka broja zaraženih i umrlih.

 

Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, teoretski je nemoguće da virus opstane. To (uvođenje 24-časovne zabrane kretanja) bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To je poslednja varijanta — istakao je on u emisiji Novi dan na N1.

 

foto: Profimedia

Dr Kon je dodao da za ovakvom merom neće biti potrebe ukoliko budemo disciplinovani i ističe da je optimističan.


Imamo pravo da kažemo da smo puno uradili — kaže dr Kon.


Epidemiolog ukazuje da je poslednja dva dana umesto naglog rasta broja novoobolelih registrovan pad, i da to ne bi trebalo da nas zavara. On kaže da ćemo tek kroz pet ili sedam dana, koliko prema Konovim rečima u 90 odsto slučajeva traje inkubacija, videti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posledica "zagušenja" na Torlaku, gde se obavljaju testiranja.


Tek posle pet do sedam dana ako kontinuirano vidimo pad ili održavanje, tada ćemo moći reći da nema dileme da su mere dale rezultate. Sada je to prerano reći — kazao je on.

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite, kako dezinfikovati mobilni telefon, kako ojačati imuni sistem, kao i može li rakija zaista da pomogne u prevenciji.

 

 

makonda-tracker