moramo biti obazrivi

OBAVEZNO OSTANITE KOD KUĆE: Nova saznanja o virusu korona pokazala nešto što SVI moraju da znaju

0

Naučnici utvrdili da su pacijenti bili zarazni i osam dana po prestanku simptoma kao što su kašalj i temperatura!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Osobe zaražene korona virusom ostaju zarazne duže nego što se mislilo, pokazala je studija sprovedena nad obolelima u Kini.

 

Analizirano je 16 pacijenata u bolnici u Pekingu od 28. januara do 9. februara. Utvrđeno je da je više od polovine njih i dalje bilo zarazno, čak i nakon što su simptomi nestali. Neki od njih mogli su da šire virus i do osam dana po potpunom prestanku simptoma kao što su temperatura i kašalj.

 

Studija je objavljena u "Američkom žurnalu respiratorne medicine i nege pacijenata u kritičnom stanju", i obuhvatila je 16 pacijenata koji su imali blaže simptome.

 

foto: Shutterstock

Tim sa Univerziteta Jejl koji je sproveo studiju istakao je da zbog toga mera samoizolacije traje duže od 14 dana, koliko je trenutno preporučeno, kako bi se smanjila šansa da se virus dalje širi, objavio je britanski "Dejli mejl".

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite, kako dezinfikovati mobilni telefon, kako ojačati imuni sistem, kao i može li rakija zaista da pomogne u prevenciji.

 

 

makonda-tracker