konačno!

VEST KOJA SVIMA PRUŽA NADU: Evo u kakvom je stanju danas srpski "nulti pacijent"

1

Nakon dvadeset dana borbe protiv virusa korona, mediji javljaju kakvo je zdravstveno stanje prvog pacijenta kojem je u Srbiji on dijagnostikovan

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iz Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, posle više od 20 dana lečenja od virusa korona Covid-19, pušten je pacijent (43) iz Bačke Topole, prvi registrovani slučaj u Srbiji, javlja Blic.


Lekari KCV su u subotu 28. marta saopštili da se on sada oseća dobro, što potvrđuju i u njegovoj porodici.


Za njegovo zdravstveno stanje i da je zaražen virusom koji hara planetom i odnosi živote, uglavnom starijih ljudi sa hroničnim oboljenjima, ali nije pravilo, građani Srbije saznali su 6. marta.

 

- Muškarac, star 43 godine, došao je nedavno iz Mađarske. Ima temperaturu 37,4 i oseća se dobro. Trenutno je smešten u izolaciju u bolnici u Subotici - rekao je tada ministar zdravlja Zlatibor Lončar.


Prema saznanjima „Blica“, pacijent koji živi i radi u Bačkoj Topoli je oženjen, ima decu i bavi se privatnim biznisom, zbog čega je svakodnevno u kontaktu sa ljudima. Pre prvih simptoma korone se vratio iz Mađarske gde je posetio sestru koja je imala simptome slične gripu, zbog čega je postupio veoma savesno i odmah se samoizolovao. Decu je poslao kod babe i dede i nije bio ni sa kim u kontaktu. Međutim, njegovo stanje se pogoršalo.

 

foto: Profimedia

Dan ili dva pre potvrde da je pozitivan na virus korona, zbog temperature i simtpoma, obratio se privatnoj klinici u Subotici gde mu je urađen CT pluća, nakon čega je bilo očigledno da se ne radi o sezonskom gripu ili klasičnoj upali pluća. Odmah je upućen u Opštu bolnicu u Suboticu, gde je mesec dana ranije već bilo pripremljeno odeljenje za prijem pacijenata sa ovim virusom i 6. marta dobija potvrdu da je pozitivan na Covid-19.

 


Istog dana, ministar Zlatibor Lončar odlazi u Suboticu i u bolnici izjavljuje da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da se očekuju rezultati testova članova njegove porodice i kontakata. Na sreću, i zbog toga što je postupio veoma savesno, svi testovi potvrđuju da nije nikome preneo virus. Samo dan kasnije, 7. marta, lekari donose odluku da ga iz Opšte bolnice u Subotici prebace na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Razlog takve odluke bio je što je u noći između 6. i 7. marta imao nagle skokove temperature.
Stručnjaci KCV su izjavili da će sve mere u vezi sa njegovim daljim lečenjem biti koordinisane sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i ekspertima koji su već učestvovali u lečenju takvih pacijenata.

 

Zatim, 29. marta, 23 dana od potvrde da je zaražen, Bačkotopalančanin je pušten na dalje kućno lečenje i oporavak. Lekari su saopštili da je u dobrom opštem stanju, a iz bolnice niko ne može biti otpušten ukoliko dva testa u roku od 48 časova ne pokažu da je negativan na virus korona.

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite, kako dezinfikovati mobilni telefon, kako ojačati imuni sistem, kao i može li rakija zaista da pomogne u prevenciji.

 

 

makonda-tracker