higijena u doba korone

NA OVO ODMAH OBRATITE PAŽNJU: Evo šta svaka domaćica treba da radi kako bi smanjila rizik od širenja koronavirusa

0

Pravilno postupanje i higijena počinju u supermarketu, a završavaju se kod kuće

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Infekcija korona virusom širi se preko zaraženih površina i zato je važno da se što pre promene navike zbog kojih se rizik prenosa povećava, piše Lepa & Srećna.

 

Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko se dugo virus održava na različitim površinama.

 

Ima informacija da je to vreme duže kad su u pitanju metalne površine, ali procene idu od par sati pa čak i do desetak časova.

 

S obzirom na to da se prenos obavlja najčešće tako što dodirnemo zaraženu površinu a onda je rukama unesemo u organizam, veoma je važno posebno pooštriti higijenske mere u vezi sa hranom.

 

1. HIGIJENA POČINJE PRI NABAVCI NAMIRNICA

 

foto: Shutterstock

U prodavnicu krenite sa spiskom potrebnih namirnica i uzimajte ih redom, uredno i bez nepotrebnog dodirivanja onoga što nećete kupiti.

Vodite računa o hlebu koji se u mnogim prodavnicama još prodaje u poluotvorenim kesama. Kad god je moguće, kupite onaj koji je u zapečaćenoj kesi.

 

Radije kupujte pakovanu hranu, a ne onu na merenje, naročito ako vidite da na policama stoje otvorene kese ili plastične kutije sa namirnicama.

Ne zadržavajte se po radnjama više nego što je potrebno, naročito kad su gužve. Sve što možete da naručite preko interneta, radije sačekajte kod kuće.

 

2. HIGIJENA NAMIRNICA U KUĆI

 

foto: Profimedia

Čim se vratite kući, raspakujte torbe i kese za kupovinu na jednom stolu i njih odmah operite.

 

Namirnice pažljivo vadite iz ambalaže i sve što možete prebacite u svoja, kućna pakovanja.

 

Kao što ćete kafu i šećer najčešće sipati u posude za to, tako i voće odmah operite pa stavite u činiju. Mališanima vi otpakujte čokoladu, pa je izlomite na kockice i stavite u prikladnu kutiju sa poklopcem. U toku raspakivanja namirnica, s vremena na vreme operite ruke.

 

Onda ćete je i vi staviti u ne baš čistu korpu, rukama kojim ste se do maločas držali u prevozu, kasirka će je vaditi rukama prljavim od novca. Zvuči preterano, ali put te ambalaže je i put infekcije.

 

U principu, mnoštvo bakterija i drugih mikroba su više nego dobrodošli u kući, to će vam reći svaki epidemiolog.

 

Međutim, u trenutku dok se o aktuelnoj epidemiji korona virusom tako malo zna, svako može da pomogne smanjivanju rizika time što će pojačati mere opreza i pooštriti higijenu.

 

3. ORGANIZUJTE PRETEŽNO ISHRANU KOD KUĆE

 

foto: Shutterstock

Ako ne želite ili ne možete da kuvate, uvek možete da izaberete manje rizičnu varijantu.

 

Tako je bolje da naručite hranu, pa je jedete kod kuće, svojim priborom. Tu je možete, takođe, dodatno podgrejati na visokoj temperaturi, čime ćete uništiti mikrobe.

 

Ovo je rešenje da izbegnete gužve u restoranu, odlazak do njega, kao i rizik korišćenja pribora za jelo koji niste lično oprali.

 

Ako već jedete van kuće, a možete da birate, onda je uvek bolje da jedete napolju.

 

Neka to bude neki kiosk brze hrane, koju ćete dobiti zapakovanu u papirnoj kesi za jednokratnu upotrebu. Čak i ako je malo hladno, bolje je da jedete pred kioskom nego u zatvorenom prostoru malog restorana.

 

4. PLANIRAJTE OBROKE OD TERMIČKI OBRAĐENE HRANE

 

foto: Profimedia

Kada kupujete namirnice, planirajte obroke tako da možete da spremate hranu koju niko nije doticao golim rukama ili koju ćete podvrći visokoj temperaturi.

 

To znači da je bolja glavica kupusa koju ćete očistiti od spoljnih listova, nego veza peršuna koja stoji satima izložena u tegli vode na polici u radnji.

Ako baš želite peršun, nemojte ga stavljati u salatu, već u vrelu supu koju ćete ostaviti da još malo ključa.

 

Kad kupujete povrće, odaberite ono koje se ljušti, a najsigurnije je da jedete ono koje ste prošle jeseni stavili u zamrzivač.

 

U kući redovno sterilišite kvake, prekidače, ključeve i kuhinjske površine.

Kuhinjske krpe i peškire redovno otkuvavajte.

 

Podrazumeva se da hranu dotičete isključivo čistim rukama, da vam nokti nisu preterano dugački i da redovno koristite četkicu za njihovo pranje.

Najmanje ima razloga za paniku kad znate da ste uradili sve što je u vašoj moći da širenje zaraze sprečite.

 

 

makonda-tracker