dezinfekcija je najvažnija

NA STAKLU I ODEĆI MOŽE DA PREŽIVI DO TRI DANA! Naučnici utvrdili koliko koronavirus može da opstane u spoljnoj sredini

0

Kineski epidemiolozi sproveli su istraživanje kojim su utvrdili koliko dugo novi korona virus, koji izaziva infektivno oboljenje COVID-19, može da preživi u vazduhu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stručnjaci iz kineske provincije Hunan ističu da je izuzetno važno da ljudi drže najmanje jedan metar odstojanja jedni od drugih u zatvorenom prostoru.

 

Potvrdili smo da u zatvorenim klimatizovanim prostorima virusi prelaze mnogo veće razdaljine nego što bi se to očekivalo — naglašeno je u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu Praktična preventivna medicina.

 

 

Stručnjaci su izdvojili interesantan primer od 22. januara ove godine, kada se u Kini osoba zaražena korona virusom vozila mini-busom sa 48 mesta. Tokom vožnje koja je trajala četiri sata, putnik je zarazio trinaestoro ljudi, a kamere su pokazale da nije imao bilo kakvu interakciju s njima — štaviše, bio je izdvojen i na drugoj strani vozila.

 

Mogući razlog za to je to što je prostor potpuno zatvoren i protok vazduha se vrši uglavnom klima-uređajem. Topao vazduh prenosi kapljice s virusom na dalje tačke — ističe se, a zaključak stručnjaka je da bi u ovakvim uslovima bilo dobro da putnici nose maske.

 

foto: Shutterstock

Studijom je utvrđeno da vek korona virusa na nekoj površini zavisi od brojnih faktora iz okruženja. Recimo, na temperaturi od 36 stepeni Celzijusovih on opstaje od dva do tri dana kada se nađe na staklu, papiru, plastici, metalu ili tekstilu. U telesnim tečnostima i ljudskim fekalijama on može da živi više od pet dana, napominju oni.

 

 

makonda-tracker