sve što treba da znate

KOLIKO TRAJE INKUBACIJA I KAKO SE ZAŠTITITI? Ovo su najčešća pitanja i odgovori o KORONA VIRUSU

0

Prenosimo vam dosadašnja saznanja i savete Svetske zdravstvene organizacije u vezi s novom vrstom korona virusa i oboljenjem koje on izaziva

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako stoji na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, do 22. februara, u svetu je prijavljeno ukupno 77.825 оbоlеlih оd infекciје izаzvаnе nоvim коrоnа virusоm, što uključuje 2.359 smrtnih slučajeva.

 

U Srbiji još uvek nema slučajeva ovog virusa, a ukoliko ste zabrinuti, obavezno pročitajte najčešća pitanja i odgovore koje je na svom zvaničnom sajtu objavila Svetska zdravstvena organizacija.

 

Šta je korona virus?

 

Korona virusi su grupa virusa koji mogu da izazovu oboljenja kod životinja i ljudi. Kod ljudi, poznato je da nekoliko korona virusa može da izazove respiratorne infekcije koje mogu da budu obične prehlade ili teže bolesti poput sindroma MERS i SARS. Korona virus s kojim se planeta trenutno bori je identifikovan je kao virus koji izaziva oboljenje COVID-19.

 

Šta je COVID-19?

 

U pitanju je infektivno oboljenje koje nije bilo poznato pre zaraze koja je izbila u Vuhanu u decembru 2019. godine. Najčešći simptomi su groznica, osećaj zamora i suv kašalj. Pojedini pacijenti mogu imati bolove, upaljeno grlo, curenje iz nosa ili začepljenje nosa. Većina (oko 80%) se oporavi bez potrebe za nekim posebnim lečenjem, ali jedna od šest osoba koja dobije COVID-19 otežano diše ili oboli teže. Starije osobe i oni sa zdravstvenim problemima poput visokog pritiska, srčanih problema ili dijabetesa su skloniji oboljenju. Do sad je preminulo 2% obolelih, a osobe koje primete groznicu, kašalj i otežano disanje trebalo bi da se obrate lekaru.

 

Kako se COVID-19 širi?

 

Bolest se prenosi sa osobe na osobu širenjem „kapljica“ iz usta ili nosa prilikom kašlja ili izdisaja. Svetska zdravstvena organizacija trenutno istražuje načine prenošenja bolesti i nastaviće da deli sva saznanja. Dosadašnje studije pokazale su da se virus prenosi kontaktom s kapljicama pre nego vazduhom, a na sajtu SZO se dodaje da je veoma nizak rizik da se COVID-19 dobije od osobe koja nema simptome. Dodaje da se verovatnoća mala i u slučaju kontakta s fekalijama zaražene osobe.

 

foto: Profimedia

Kako mogu da se zaštitim?

 

Redovno i temeljno čistite ruke maramicama na bazi alkohola i perite ih sapunom i vodom.

 

Budite na distanci od najmanje jednog metra sa svakim ko kašlje ili kija.

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

 

Vodite računa o tome da vi i svi oko vas brinu o „respiratornoj higijeni“, odnosno pokrivajte usta i nos unutrašnjom stranom savijenog lakta ili maramicom u slučaju kašljanja i kijanja, a ako koristite maramicu odmah je bacite.

 

Ako se osećate loše, ostanite kod kuće. Ako imate groznicu, kašljete ili teško dišete, potražite pomoć lekara.

 

Pratite najnovije informacije o stanju COVID-19.

 

Ko je najugroženiji?

 

Iako stručnjaci i dalje istražuju novi virus, poznato je da on češće negativno utiče na starije osobe i one s ranijim i hroničnim zdravstvenim problemima poput visokog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesom.

 

Mogu li antibiotici da pomognu?

 

Ne. Antibiotici ne deluju na viruse nego na bakterijske infekcije. Pošto COVID-19 izaziva virus, antibiotici NE pomažu.

 

foto: Profimedia

Koliko traje period inkubacije?

 

Procenjeno je da je vreme od trenutka kada virus uđe u organizam do prvih simptoma između jednog i 14 dana, ali najčešće pet dana.

 

Koliko dugo virus može da opstane van organizma?

 

Trenutno nije sto posto utvrđeno koliko virus može da preživi u spoljašnjosti. Ipak, na raznim površinama, odnosno van ljudskog organizma, ostali korona virusi obično opstaju između nekoliko sati i nekoliko dana, u zavisnosti od okolnosti poput vlažnosti i temperature.

 

Može li da me zarazi moj kućni ljubimac?

 

Ne. Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije stoji da ne postoji dokaz da ljubimci poput pasa i mačaka mogu da se inficiraju i šire virus koji izazica COVID-19.

 

foto: Profimedia

Postoji li nešto što nikako ne treba da radim?

 

SZO ističe da sledeće mere nisu efektivne protiv oboljenja COVID-19 i da mogu da budu štetne:

 

  • pušenje
  • biljni lekovi
  • nošenje po nekoliko maski odjednom
  • uzimanje lekova bez konsultacije s lekarima

 

 

makonda-tracker