MENTALNA HIGIJENA

NISTE SLABI AKO VAM TREBA POMOĆ: Ovo su STVARNI I REALNI načini kako da pobedite sopstvenu ANKSIOZNOST!

0

Niste krivi. Potražite pomoć.

foto: Profimedia

Pokušajte sa kognitivno-bihevioralnom terapijom

Ova terapijska metoda ljudima pomaže da nauče da razmišljaju na drugačiji način, i da na drugačiji način reaguju na situacije koje izazivaju anksioznost. Terapeut može da vam pomogne da uspostavite nove, zdravije obrasce koji će olakšati vaše stanje.

 

Meditirajte

Iako je potrebno neko vreme da usvojite tehniku koja će vam odgovarati, utvrđeno je da meditacija pomaže osobama koje pate od anksioznosti da zaustave spiralu misli koja ih vodi u teško stanje.

Ukoliko vam je teško da sedite mirno, ili imate problema sa koncentracijom, pokušajte da praktikujete jogu.

 

Suplementi i promena načina ishrane mogu malo da pomognu

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline, zeleni čaj, preparati valerijane mogu da pomognu. Ali, male pomake možete očekivati tek nakon najmanje tri meseca. Ukoliko uzimate neku medikamentnu terapiju, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da koristite bilo kakve biljne preparate. Uključujući i čajeve.

 

Vodite računa o opštem zdravstvenom stanju

Redovna fizička aktivnost, izbalansirani obroci i dovoljno sna neophodni su da biste mogli da očekujete da se osećate bolje.

 

Razgovarajte sa lekarom o terapijskim opcijama

Ako je anksioznost toliko izražena da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, razgovarajte sa lekarom. I nemojte odbijati terapiju ukoliko vam je prepisana.

 

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.


Važno je da znate još nešto -
​​​​​​To što neko deluje kao da savršeno funkcioniše u životu ne znači da ne može patiti od nekog problema u vezi sa mentalnim zdravljem.

 

 

makonda-tracker