MENTALNA HIGIJENA

NISTE SLABI AKO VAM TREBA POMOĆ: Ovo su STVARNI I REALNI načini kako da pobedite sopstvenu ANKSIOZNOST!

0

Niste krivi. Potražite pomoć.

 

Ponekad i aromaterapija pomaže

Bilo da su u formi eteričnih ulja, sveća ili mirišljavih štapića, mirisi lavande, kamilice i sandalovine su umirujući i mogu vam pomoći kad ste uznemireni.

Ponekad, najbolji način da preusmerite anksiozne misli je da prosto "odete" iz situacije koja vas uznemirava. Odvojite petnaestak minuta i pokušajte da se skoncentrišete na telo, umesto na misli, to takođe može da pomogne.

 

Zapišite ono što vam prolazi kroz glavu

Mnogim ljudima i zapisivanje misli pomaže da se osećaju manje uznemireno.

Ove metode opuštanja pomažu osobama kod kojih se anksioznost javlja povremeno i u blažoj formi.

 

Ali, ako imate generalizovani anksiozni poremećaj, hroničnu teskobu koja traje danima, nedeljama, mesecima… stalan osećaj zabrinutosti, nesigurnost u vezi sa budućnošću, različite vrste strahova… biće vam potrebna drugačija vrsta pomoći, najverovatnije pomoć stručnjaka, ali i dugoročna strategija koja će vam pomoći da ublažite simptome i proredite napade anksioznosti.

 

6 dugoročnih strategija koje pomažu kad patite od anksioznosti

Ako je anksioznost deo vaše svakodnevice, važno je da pronađete nešto što će vam dugoročno pomoći. Ponekad, može da bude i kombinacija stvari, terapija i meditacija recimo.

 

 

Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, uvek je korisno popričati sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

 

Ali, evo šta možete da pokušate:

 

Prepoznajte okidače

To možete pokušati da uradite sami, ali ako ne uspete, potražite pomoć terapeuta. Ponekad, u pitanju su očigledne stvari, kofein, aklohol, pušenje. Ali mnogo češće, reč je o manje očiglednim uzrocima. Dugoročni finansijski ili porodični problemi su čest uzrok, i u takvim situacijama trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka.

Kad prepoznate okidače, pokušajte da ih izbegavate koliko god je moguće, naravno.

 

Stresno poslovno ili radno okruženje, vožnja ili putovanja, genetika - anksioznost može da se prenosi u porodici, neželjena dejstva nekih lekova, traume, fobije različitih vrsta, određene hronične bolesti poput kardiovaskularnih ili astme, hroničan bol.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker