Ovo vam može spasiti život

Trovanje ili stomačni virus: Glavne razlike, uzroci, simptomi i lečenje - sve na jednom mestu

0

Iako su dosta slična stanja, ako pažljivije pogledate, možete da uočite suptilne, jedinstvene karakteristike

 

Simptomi

foto: Profimedia

Ovde ćete naći više sličnosti nego razlika između trovanja i virusa. Ketan Šah kaže da oba stanja dele veliki broj simptoma, koji mogu da uključuju grčeve u stomaku, temperaturu, groznicu, mučninu, smanjen apetit, dijareju, bol u zglobovima i mišićima, glavobolju i povraćanje. Ključ da biste napravili razliku jeste da obratitge pažnju kada se simptomi manifestuju i koliko dugo traju.

Zbog tipa patogena, simptomi trovanja hranom se generalno razvijaju nekoliko sati nakon unošenja aražene hrane, dok se simptomi stomačnog gripa razvijaju 24 do 48 sati nakon izlaganja virusu", objašnjava Šah.

Na primer, ako osećate mučninu ili bolove, a juče ste jeli u novom morskom restoranu, 99 odsto ste pronašli krivca za vaše tegobe. Obratite pažnju i koliko dugo simptomi traju. Ako vam je stomak "zavezan" više od nekoliko dana, verovatno je u pitanju virus.

 

Da li moje dete ima stomačni virus ili se otrovalo hranom?

Bakterijski, parazitski ili prenosivi stomačni virus traju u proseku nedelju dana", kaže gastroeneterolog Toja Džejms Stivenson.

Lečenje

 

Hidratacija i unos elektrolita preporučuje se kod oba stanja. Izbegavajte zaslađena pića i sokove, jer mogu da pogoršaju dijareju. Jedite laganu hranu, poput pileće supe, prepečenog tosta, barenog krompira i slično. Ukoliko ne možete da uočite razliku da li je u pitanju trovanje ili stomačni virus, posetite lekara, kao i kada ste sigurni da je u pitanju trovanje. Poseta lekaru je obavezna i ako osetite znakove teže dehidracije, poput jakog stomačnog bola, gubitka kilograma i krvave stolice.

makonda-tracker