Leto je pred vratima pa sve više razmišljamo o tome kako da se što brže dovedemo u top formu. Pri tom, ne moramo da se izgladnjujemo i da idemo na rigorozne dijete. Američka nutricionistkinja Lisa Jang podsetila nas je da postoji čak 12 vrsta namirnica koje možemo da jedemo u velikim količinama
8. Dinja
Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna kriška ovog voća snabdeva organizam kalijumom, ali i potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.
9. Karfiol
Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidanata, odnosno kvercetina, fitohemikalije koja ima antioksidativno delovanje. Ona pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.
10. Kupine
Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji deluju kao jaki antioksidanti i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.
11. Narandže
Kad se spomene ovo voće svima nam najprije na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A te kalijumom, kalcijumom i vlaknima. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.
12. Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidanata. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 posto) siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća - samo 35 kalorija na 100 g.