Leto je pred vratima pa sve više razmišljamo o tome kako da se što brže dovedemo u top formu. Pri tom, ne moramo da se izgladnjujemo i da idemo na rigorozne dijete. Američka nutricionistkinja Lisa Jang podsetila nas je da postoji čak 12 vrsta namirnica koje možemo da jedemo u velikim količinama
Reč je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje.
1. Kelj
Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, ali ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakana koja će vas zasititi. Uz to sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.
2. Celer (stabljika)
Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a takođe je bogat kalijumom, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da celer nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi puno antioksidansa.
3. Borovnice
Od ranije su poznate po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šoljica sadrži samo 85 kalorija.
Nastavak na narednoj strani...