Počela je sezona jagoda. Crvenih, slatkih, sočnih. I nisu samo raj za čulo ukusa već i pravi izvor vitamina, minerala i lekovitih sastojaka.
Jagode sadrže velike količine gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C.jedno su i idealna užina.
U ovom malom bobičastom voću mnogo je antoksidanata koji usporavaju starenje ćelija.
Jagoda spada u kategoriju voća s minimalno kalorija. Sto grama, recimo, baštenskih jagoda sadrži samo 36 kalorija – kaže Milka Raičević, nutricionista, i otkriva šest razloga zašto u sezoni svakodnevno treba da jedemo jagode.
Riznica antioksidanata
Jagode su prava mala riznica antioksidanata. Četvrte su po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom ovih molekula koji štite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i sprečavaju mnoge bolesti.
Izvor vitamina C
Odličan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežnu žlezdu, poznatu i kao žlezda stresa, a ona zahteva veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.
Dobre za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. Nivo šećera u krvi povezan je s gojaznošću, promenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.
Purple Majesty: Razlog ZAŠTO treba da jedemo ovu specijalnu sortu krompira
Imaju antiupalno dejstvo
Jagode imaju antiupalno dejstvo i ublažavaju bol. Naučno je dokazano da smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta nedeljno kako biste smanjili rizik od upala, a zbog njihovog divnog ukusa verujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.
Nastavak na sledećoj strani...