dar prirode

Lavanda: Kraljica opojnog mirisa koju mnogi zaboravljaju u svojoj kuhinji (FOTO)

0
Iako poznata kao cvet koji pomaže odeći da očuva miris i odbrani je od moljaca, ona od davnina važi za jednu od najlekovitijih biljaka na planeti, jer je još u srednjem veku, za vreme kuge, kružila legenda da osoba koja premaže telo njenim ekstraktom ne može da se zarazi

 

KEKS OD LAVANDE

 

foto: Shutterstock

 

SASTOJCI:

 

šoljica maslaca
šoljica sirnog namaza
šoljica šećera
2 kašičice suvog lavandinog cveta
jaje
2 šoljice brašna
trećina šoljice lavandinog džema

Vreme pripreme: 30 minuta // BROJ OSOBA: 8 // Cena: 500 din.

 

Dobar dodatak i jelu i čaju: Recept za Zlatnu pastu

 

PRIPREMA:


Sirni namaz i maslac izmešajte mikserom. Dodajte šećer, lavandin cvet, jaje i brašno. Rasporedite masu u pleh koji ste pre toga premazali uljem. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Gotov keks izvadite iz rerne i namažite marmeladom ili džemom, a zatim ih ukrasite orasima, lešnicima ili bademima.

 

Piše: Suzana Jančić

makonda-tracker