GASTRO

Kruške: Sočno i lekovito voće

0
Ovi plodovi obiluju vitaminima i mineralima, što ih čini nezaobilaznom namirnicom u jesenjim danima, a budući da su odličan izvor vitamina i minerala, neprocenjive su za dobro stanje celokupnog organizma
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kruške sadrže dosta vlakana, a svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, kao i u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva. Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6 i predstavljaju idealno voće za trudnice ili mame koje doje jer sadrže folnu kiselinu i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa će jedna kruška na dan učiniti čuda za vaš imunitet. Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi bolje apsorpcije kalcijuma, što ovu voćku čini jakim saveznikom u borbi protiv osteoporoze. Još jedna od prednosti jeste i to što se kruška smatra hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da ih jedu bez straha od štetnih efekata.

 

Konzumiranje tri ili više porcija krušaka može sniziti rizik od senilnosti, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. Kora ovog voća sadrži kvercetin, antioksidans koji pomaže u sprečavanju nastanka raka i oštećenja arterija. Nedavna istraživanja pokazala su da konzumiranje krušaka može pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti, a antioksidans glutation kojim je bogata pozitivno deluje na snižavanje pritiska i umanjuje rizik od moždanog udara. Sezona krušaka obuhvata period od avgusta do oktobra, ali mogu se naći na pijacama i u prodavnicama tokom cele godine. U zavisnosti od vrste, kruške mogu biti žute, zelene, braon ili crvene.

 

Bundeva, kraljica jeseni

 

POREKLO

 

U grčkoj i rimskoj mitologiji kruška je bila sveto drvo posvećeno trima boginjama: Heri, to jest Junoni kod Rimljana, grčkoj boginji Afroditi ili, prema rimskoj mitologiji, Veneri i Pomoni – rimskoj boginji plodnosti, voća i voćnjaka. Drevni Kinezi verovali su da je kruška simbol besmrtnosti, pošto je njeno drvo dugovečno. Reč li u kineskom jeziku označava i krušku i rastanak, zbog čega, po tamošnjem verovanju, prijatelji i zaljubljeni parovi nisu smeli da podele plod kruške da se ne bi rastali. Ova voćka poreklom je iz zapadne Azije, a postoje pretpostavke da je bila korišćena za ishranu još u kameno doba. Kakvo god da joj je poreklo, sigurno je da se sastav kruške menjao kroz vreme. Sve do 18. veka, njeno meso nije bilo tako sočno i mekano kao danas. Sadašnji izgled i ukus posledica su kultivisanja ove biljke i ukrštanja sa drugim voćkama. Danas se najveći broj plantaža ovog voća nalazi u Kini, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Pored pitome, postoji i divlja kruška (Pyrus pyraster), listopadno drvo visine do 20 metara, široke piramidalne guste krošnje i kratkog masivnog debla. Koristi se kao lekovita biljka i kao podloga za kalemljenje plemenitih sorti ovog voća.


LEKOVITOST


Mladi listovi divlje kruške pospešuju izlučivanje peska i kamenca iz mokraćnih kanala, a njen plod ima hranljiva i lekovita svojstva. U proseku sadrži oko 24 odsto vode, 13 odsto šećera, 0,2 odsto jabučne kiseline, 0,4 odsto belančevina, 0,3 odsto masti, 3,5 odsto pektina, 2,5 odsto nesvarljivih materija. U ljudskoj ishrani zreo plod koristi se za rakiju, marmeladu i džemove. U narodnoj medicini, plod kruške upotrebljava se za voćni čaj protiv kašlja, upala i promuklosti. Povoljno deluje na sluzokožu creva, a njena tanka ljuska sadrži hranljive sastojke, tako da je ne treba ljuštiti. Kada krušku jednom presečete, brzo će oksidirati i dobiti braonkastu boju. To ćete sprečiti ako je prelijete sokom od limuna ili pomorandže.

 

Smokva- hrana i lek

 

foto: Shutterstock


KOLAČ SA KRUŠKAMA
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 50 minuta
850 dinara

Sastojci:
jedno jaje
300 g brašna
100 g šećera
200 g margarina
kašika seckanih lešnika

 

Grožđe za mladolik izgled



Fil
kilogram krušaka
2 kašike mlevenih oraha
2 kašike soka od limuna
kašika šećera u prahu
2 kašike meda
kesica vanilin šećera
ulje za pleh
prezle za pleh

Priprema:
Otopite margarin i pomešajte ga sa šećerom, jajetom, seckanim lešnicima i brašnom. Umesite testo, umotajte ga u foliju i stavite u frižider. Kruške oljuštite, isecite na četvrtine i izvadite semenke. U 130 ml vruće vode sipajte med, sok od limuna i vanilin šećer, pa kuvajte dok se ne dobije gust sirup. Tečnost sklonite sa šporeta, pa dodajte pripremljene kruške i ostavite ih da odstoje 10 minuta. Nakon toga izvadite ih iz sirupa. Dve trećine testa rastanjite oklagijom, stavite ga u dobro nauljen i prezlama posut pleh, pritom izvucite ivice testa sa strane pleha. Testo pospite mlevenim orasima i po njemu poređajte kruške. Ostatak rastanjite i stavite preko voća. Kolač pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Nakon toga izvadite ga i prelijte sirupom u kome su se kuvale kruške, a potom vratite u rernu na još 20 minuta.

 

Poznata ličnost

 

Krastavac - hidratacija iz bašte

 

foto: Profimedia

Prokelj za zdravlje i lepotu


Osim po odličnim ulogama, atraktivna glumica Kejt Hadson poznata je i po besprekornoj liniji. Svoj vitak izgled ova lepa plavuša duguje upravo ovoj voćki koja se nalazi na njenom meniju, pa često započinje dan sa sokom od kruške za koji tvrdi da je pravi eliksir, kako za njenu figuru, tako i za raspoloženje.

makonda-tracker