GASTRO

Krastavac - hidratacija iz bašte

0
Ovo povrće jede se kao salata, ali koristi se i u kozmetici, a blagotvorno deluje kod bolesti želuca i creva, upala kože, svraba, ujeda insekata, lečenja mokraćnih kanala, dijabetesa, čišćenja krvi i mnogih drugih bolesti
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za divlji krastavac znali su još stanovnici Himalaja pre 5.000 godina. Ni tako duga upotreba ove biljke nije bila dovoljna da se otkrije najsvrsishodniji način njene upotrebe. Najčešće se koristi za salatu, a pored štete koja mu se čini soljenjem (gube se dragoceni kalijum i natrijum), stajanjem i ceđenjem soka gube se dragoceni, hranljivi i lekoviti sastojci. Dakle, treba ga oljuštiti i jesti u sirovom stanju, bez ikakvih dodataka, ili iseći na kockice i pomešati sa kiselim mlekom, odnosno jogurtom, peršunom i belim lukom.

 

Dekorativne i jestive: Evo kako napraviti ukusne ružice od krastavaca (VIDEO)
 

Vitamini i minerali

 

Prilično je rašireno mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost (u njemu je neznatno prisustvo belančevina od 0, 6 odsto), masti (0, 1 odsto), a tek nešto više ugljenih hidrata (3,2 odsto) i teško da ćete naći namirnicu sa manje kalorija (100 grama krastavca sadrži samo 58 kJ ili 14 kcal). Ipak, znatno mu je veća ukupna količina mineralnih sastojaka i to oko 400 mg u 100 grama. Od toga oko polovinu čini kalijum (160 mg u 100 grama). Ostalo su kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan i jod. Visok procenat kalijuma i mali procenat natrijuma daje krastavcu izuzetno delotvorno svojstvo. Krastavac je najbogatiji vitaminom C (11 mg), a sadrži gotovo sve vitamine grupe B i nešto karotena u tragovima. Nije zdravo da se koristi pre nego što sazri jer izaziva nadimanje i teško se vari.

 

Kao medikament

 

Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, krastavac se preporučuje osobama sa kamenom u bubrezima i bešiki. Čaj od krastavca za bubrege i mokraćne organe priprema se tako što se iz zrelih plodova izvade semenke, koje se operu i dobro osuše. Zatim se u dva decilitra vode kafena kašika semenki kuva oko 10 minuta, a čaj se pije na prazan stomak. Podstičući izlučivanje vode, krastavac pomaže i kod izbacivanja otrovnih sastojaka iz organizma, pa bi trebalo da ga jedu žene koje imaju celulit. Kada se konzumira u svežem stanju, reguliše rad creva, a time i probavu. Snižava šećer u krvi pa se preporučuje dijabetičarima i kao dijetalna hrana osobama koje su sklone gojenju.

 

Krastavac dijeta: Izgubite i do 7 kilograma za 14 dana!

 

Krastavac u kozmetici

 

Pored toga što je zdrav, krastavac se koristi i u kozmetici za ulepšavanje i osvežavanje kože lica. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u ljusci, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje. Budući da sadrži i silicijum u tragovima, zateže vezivno tkivo i kožu lica. Takođe, podstiče stvaranje kolagena u organizmu, a bez te supstance nema zategnute i zdrave kože. Krastavac čisti epiderm jer sadrži značajnu količinu mineralnih soli, uključujući i cink. Isecite krastavac na kolutove, rasporedite ih po licu i vratu, a posle 20 minuta uklonite kolutove i nanesite tonik za lice.

 


RECEPT:

Prolećni karpaćo

 

(Za 4 osobe) 850 din, 20 minuta

 

Sastojci

300 g krastavca

300 g dimljenog lososa

40 g kapra

200 g zelene salate

40 g sveže paprike

malo sirćeta

maslinovo ulje

biber

so

foto: Shutterstock

 

Priprema

 

Krastavac isecite po dužini na tanke kriške i u njih umotajte komadiće dimljenog lososa. U sredinu tanjira stavite kolut paprike, zelenu salatu isečenu na rezanca, kapar i začine. Poslužite sa lososom.

 

 

 

 

foto: Profimedia

Glumica Kim Katral oduvek je vodila računa o koži lica pa je tako pored hemijskih maski na svoje lice redovno nanosila i one prirodne. Često na predeo oko očiju stavlja masku od ovog povrća, ali ističe kako joj je izuzetno važno da se neguje i iznutra pa tokom celog leta krastavac jede u velikim količinama kako bi se hidrirala iznutra.

makonda-tracker