GASTRO

Bundeva, kraljica jeseni

0
Meseci pred nama daju nam mnoge plodove koji sadrže brojne blagotvorne sastojke, dovoljne da odagnaju sezonsku melanholiju i vrate vitalnost organizmu. Među njima ističe se ovo povrće koje podstiče izlučivanje serotonina, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće, a sprečava anksioznost i pojavu depresije
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ljudi su odavno uočili koliko kulinarskih mogućnosti pruža ovo povrće koje je iz Južne Amerike, gde je vekovima bilo važna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca, prvobitno preneseno u Evropu i Aziju. Bundeva se opravdano smatra kraljicom jeseni: slatko meso fine teksture krije mnoštvo blagotvornih nutrijenata, a istovremeno ima malo kalorija i lako se vari. Ona je odličan izvor vitamina A, kao i važnog antioksidanta – vitamina C, koji zajedno sarađuju u jačanju imunološkog sistema. Bundeva poseduje i vitamine B-grupe, posebno B1, B3, B6, kao i folnu i pantotensku kiselinu. Vitamini B-grupe imaju antistresna svojstva i njihov nedostatak često dovodi do letargije, anksioznosti ili depresije. Oni mogu imati i relaksirajuće delovanje, a poznato je i da je odgovarajući status vitamina B u direktnoj sprezi sa razvojem i očuvanjem mentalne funkcije čoveka. Bundeva je dragocen izvor minerala kalijuma, mangana i bakra, kao i prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje sistema za varenje. Njen nutritivni profil upotpunjuje činjenica da je, među povrćem, jedan od najboljih izvora alfalinolenske kiseline, esencijalne omega-3 masne kiseline koja smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Svoju jarku narandžastu i žutu boju duguje fitohemikalijama iz grupe karotenoida: alfa-karotenu, beta-karotenu, luteinu, zeaksantinu i beta-kriptoksantinu. Osim za boju, karotenoidi su zaslužni i za brojna lekovita delovanja bundeve. Deluju kao snažni antioksidanti i štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala, poboljšavaju rad imunološkog sistema, podstiču zdravlje srca, očiju, pluća i dobri su za zdravlje u celini.

 

Smokva- hrana i lek


Bundeva sadrži veliki procenat vode (do 95 odsto), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama. Energetska vrednost bundeve iznosi oko 26 kalorija na 100 grama.


Meso ili pulpa bundeve povoljno utiču na regulaciju probave. Ona je prirodni diuretik i trebalo bi da je jedu osobe koje imaju upale mokraćnih kanala, bubrega, žuči ili bolesnu prostatu.

 

SEMENKE PUNE MINERALA


Semenke bundeve imaju takođe veliku hranljivu vrednost, a njihov energetski sadržaj dvadeset puta veći je od mesnatog dela ploda. Takođe, one su i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Semenke bundeve odlično su sredstvo protiv crevnih parazita, a preporučuju se i kod dečjih glista i problema sa prostatom. Semenke treba oljuštiti neposredno pre upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrednost, ali treba pripaziti da se ne ukloni tanka sivkasto-zelenkasta opna.
Od bundeve možete napraviti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela. Bundevu narezanu na kockice ili seckanu na neki drugi način možete kuvati na pari ili vodi, peći na roštilju ili je pohovati. Za kuvanje dovoljno joj je oko pet minuta. Kuvane bundeve možete upotrebiti sa puterom, kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu sosa i hladnih salata. Bundeva može biti sastavni deo variva, samostalno ili sa drugim povrćem, zatim kao deo nadeva za palačinke, savijače ili pite. Kada je pečena, može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji sa mesom. Uz jela od bundeve koriste se začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta. U ishrani sve češće koristi se i ulje od bundevinih semenki koje sadrži sve vitamine i minerale kao plod, ali u znatno većim količinama. Ono sadrži korisne esencijalne masne kiseline, koje često nedostaju u našoj tradicionalnoj kuhinji. Osim primene u ishrani, bundeva se koristi i u kozmetičke svrhe, a budući da je posebno dobra za kožu sklonu aknama i bubuljicama, u poslednje vreme ona je sastavni deo raznih krema i preparata za negu problematične kože.

 

Grožđe za mladolik izgled

 

foto: Shutterstock

RECEPT
KREM-ČORBA
Za 4 osobe
Vreme pripreme:
650 dinara

Sastojci:
kilogram bundeve
glavica luka
2 šargarepe
kašičica kadulje
1/4 glavice korena celera
100 g polutrajne kobasice
1/2 dl pavlake
ulje
so
biber

 

Krastavac - hidratacija iz bašte

 

Priprema:
Na vrućem ulju propržite povrće, nalijte ga vodom, dodajte kadulju i pustite da prokuva. U međuvremenu bundevu isecite na krupnije kocke i ispecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečenu bundevu očistite od kore i dodajte povrću i kadulji. Kada prokuva, sve izmešajte i dodajte so i biber po želji. Pri serviranju, u supu dodajte kobasice koje ste prethodno iseckali na kockice i propržili.

makonda-tracker