Hrana za dobar san

Uključite ih u svakodnevnu ishranu: 3 namirnice koje treba jesti pre spavanja

0
Američka holistička doktorka Elen Vora otkrila je koje 3 namirnice bi trebalo da uključimo u svakodnevnu ishranu, kako bi poboljšali probavne procese, a samim tim i san.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Fermentirana hrana

 

Prirodno fermentirana hrana utiče na zdravlje naših creva a zdrava probava je preduslov da se naše telo oseća ugodno. U stvari, postoji direktna povezanost između creva i mozga, to je živac vagus. Kada je mozak opušten, on daje dozvolu crevima da posveti energiju probavi. Stoga, za mirniji san, za večeru odaberite miso supu, kiseli kupus, napitak od jabukovog sirćeta , jogurt ili kefir (ako podnosite laktozu) ili lakto-fermentirane krastavce.

 

Recept star 6.000 godina: Za najzdraviji kolač na svetu potrebna su vam samo dva sastojka!

 

2. Krompir

 

Kako biste poboljšali crevnu floru, uz fermentirane namirnice, potrebno je jesti i krtoljasto povrće koje je bogato skrobom, naprimer, batat, krompir ili manioka koren. Ovo povrće vole dobre bakterije iz creva, pa njihovom konzumacijom direktno pomažemo njihov razvoj.

 

Niskokalorična poslastica u koju ćete se zaljubiti: Sorbe od ribizli


3. Trešnje

 

Ako vam naveče škodi voće, odličan popodnevni međuobrok su trešnje. Bogate su kompleksom vitamina B (koji utiče na zdravlje nervnog sistema i indirektno kontroliše spavanje) i magnezijumom (koji opušta mišiće i vraća miran san), pa čak i melatoninom, koji nazivaju hormonom sna. Melatonin u trešnjama je u prirodnom obliku pa ga naš organizam, pokazuju istraživanja, može najbolje iskoristiti.

 

makonda-tracker