za slađi život

Bićete zdraviji, lepši i srećniji: Zamenite beli šećer ovim prirodnim zaslađivačima već danas

0
Ne morate da se odreknete slatke hrane - zamenite beli rafinisani šećer zdravijim namirnicama.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sve više se govori kako je rafinisani beli šećer štetan i koliko je važno naći zdravu alternativnu zamjenu za šećer.


Šećer - namirnica koja se spominje kao prava pošast novog doba - svakim se danom sve više koristi, a od davnina je prisutan u svakoj kuhinji. Naučnici upozoravaju kako šećer može učiniti puno štete našem organizmu. Osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, šećer je odgovoran za višak kilograma, dijabetes, pojavu raka i još mnogo drugih teških bolesti.

 

3 ukusne salate koje mogu da vam zamene obrok


Ako želite da učinite nešto za svoje zdravlje, svakako bi trebalo da izbacite šećer iz ishrane i pronaći adekvatnu zamenu. Pravilna i zdrava zamena su prirodni zaslađivači. Uz njih ćete zasladiti svoje jelo, ali i dobiti važne nutrijente, na čemu će vaše telo biti zahvalno.

Med kao idealni zaslađivač

 

foto: Profimedia

Med je prirodni i najrašireniji zaslađivač koji se najviše koristi u hladnim zimskim mesecima uz čaj. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.


Jednako tako varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vredna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, belančevinama i mnogim drugim lekovitim sastojcima.

 

Zavisnost od šećera: Oslobodite je se uz pomoć samo 2 sastojka!


Zasladite jelo ili čaj ovom lekovitom namirnicom, ali pripazite na količine. Iako je lekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 grama meda nalazi se oko 300 kalorija.


Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dve dnevno. Med se može koristiti u hladnim i u toplim napicima i jelima, ali je ipak jako važno da temperatura ne budu previsoka. Na temperaturama iznad 45 stepeni možete uništiti zdrave sastojke meda.
Danas se mnogi kuvari opredeljuju za med i u slanim kombinacijama.

 

makonda-tracker