Gastro: Paprika - Snažan antioksidant

0
Od kada su je u XV veku Španci doneli u Evropu, paprika je postala neprevaziđena na trpezama širom Starog kontinenta, a pored toga što je veoma ukusna, ona je i savršen izvor vitamina
foto: Profimedia, Shutterstock
foto: Profimedia, Shutterstock

Za jedno od omiljenih povrća s naših prostora, sve donedavno bilo je manje poznato da pojačava imunitet zbog velike količine vitamina C. Takođe, paprika sadrži i kapsaicin koji poboljšava opšte  stanje organizma, a blagotvorno deluje i kod ateroskleroze jer njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Interesantan je podatak da ona podstiče lučenje probavnih sokova, otvara apetit, poboljšava probavu i pojačava aktivnost žlezda zbog cinka. Dame obožavaju papriku, bar u period dok drže dijetu, jer ona ima izuzetno malu energetsku vrednost.

Lekovitost ovog povrća potiče od kapsaicina jer on u  probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje hrane. Zbog značajnog sadržaja kalijuma, paprika ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Njenim sokom leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja, a površinskim tretmanom može da se spreči i opadanje kose.

 

KAO MEDIKAMENT

Paprika pospešuje varenje i ona je jak antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Sprečava aterosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove. Njeno seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa pokoricom upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Pečene paprike punjene sirom

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Paprike operite pa ih nožem isecite po sredini tako da peteljka ostane netaknuta pa im izvadite semenke. Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite dok ne omekšaju. Izvadite ih iz rerne i malo ih prohladite. U međuvremenu napravite nadev. Stavite sir u posudu, zgnječite ga viljuškom, dodajte mu jaje i kiselu pavlaku. Sve dobro promešajte, pa dodajte peršun, so i biber. Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu i u svaku stavite malo nadeva. Vratite ih u rernu na desetak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.

Sastojci;

 4-5 crvenih paprika 

1 jaje 

150 g Prezident somborska sira 

2 kašičice kisele pavlake

1 kašičica seckanog peršuna

biber

so

 

Glumica Amanda Sejfild obožava paprike i svakog jutra od njih pravi šejk. Takođe, ona ih neretko secka na žilijen i u kutiji nosi sa sobom tokom čitavog dana. Kaže da joj je to pravo osveženje tokom vrelih letnjih dana, a omiljene su joj one crvene boje.

makonda-tracker