zdrava ishrana

Ovih 8 namirnica je najbolje da jedete samo kad su hladne: Tad su mnogo zdravije, pa čine čuda za vaš organizam

0

Nutricionisti ističu važnost pojedinih namirnica koje treba jesti kad se ohlade, jer samo tako uzimate najviše hranljivijih sastojaka iz njih.

Krompir sa mirođijom
Krompir sa mirođijomfoto: Shutterstock/AntAlexStudio

Nutricionisti su složni u tome da ako želite da dobijete što više hranljivijih sastojaka i koristi od hrane, postoji 8 namirnica koje bi trebalo da jedete kad se ohlade jer su tako zdravije.

 

Hladna hrana može da pomogne u regulisanju šećera u krvi, poboljšanju zdravlja creva, a pa čak i sprečavaju hronične bolesti, pa je Health.com sastavio listu namirnica na osnovu mišljenja nutricionista.

 

Beli pirinač

 

Kada se ohladi, beli pirinač formira otporni skrob, koji može da pomogne u regulisanju šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

Otporni skrob deluje kao prebiotik i hrani dobre bakterije u vašim crevima.

 

Ovsene pahuljice

 

Ohlađene ovsene pahuljice takođe formiraju otporni skrob koji pomaže u regulisanju šećera u krvi i podržava zdravlje creva.

Ovsene pahuljice, Ovsena kaša
foto: Regreto, Shutterstock

Krompir

 

Ohlađeni krompir je još jedan dobar izbor za povećanje unosa otpornog skroba.

 

Mirođija

 

Mirođija je zdravija kada se čuva u frižideru. Kako je Health.com naveo, studija iz 2017. godine otkrila je da mirođija ima više fenolnih kiselina kad se hladi 15 dana.

 

Fenolne kiseline su prirodni antioksidansi koji mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti.

 

Testenina i ječam


Testenina takođe formira otporni skrob kada se ohlade, kao i ječam. Zato slobodno eksperimentišite u kuhinji koristeći različite kombinacije ovih ugljenih hidrata, svežeg povrća i preliva za zdravu i ukusnu salatu.

Cediljka, Makarone, Testenina, Pasta
foto: Shutterstock/Dolgikh Dmitry

Pinto

 

Možete čak dodati i malo pasulja u svoju salatu ne samo za dodatna vlakna i proteine, već i za otporni skrob. U studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu NFS Journal, utvrđeno je da ohlađeni pinto pasulj ima najviši nivo otpornog skroba, preneo jeHealth.com.

 

Pečen hleb

 

Na kraju, jednostavan način da dobijete otporni skrob je da stavite sveže pečen hleb u frižider na sedam dana, a zatim uživate u bilo kom sendviču koji vam se sviđa.

 

BONUS VIDEO

OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!

 

makonda-tracker