Zahvaljujući jedinjenjima kao što su kofein, polifenoli i diterpeni, kafa, kad se pije umereno, može da bude vrlo korisna za organizam, a stručnjaci su otkrili interesantnu vezu između jedne vrste kafe i boljeg zdravlja jetre.
Kafa je napitak koji naučnici sve češće istražuju u studijama jer ima, uz opasnosti koje kofein nosi sa sobom, mnogo zdravstvenih prednosti, a na prvom mestu je tu protivupalno svojstvo kafe.
Nova istraživanja ističu i njen potencijalni pozitivan uticaj na zdravlje jetre. Iako još postoje određene rezerve, stručnjaci smatraju da umerena konzumacija kafe – bez dodataka poput šećera, pavlake ili šlaga – može doprineti očuvanju zdravlja.
Maksimalno tri šolje kafe, ali ne bilo kakve
Pregled više naučnih studija, objavljen u časopisu Biochemical Pharmacology, pokazao je da redovno, umereno ispijanje kafe može smanjiti rizik od oštećenja i oboljenja jetre.
Kako objašnjava dr Aješa Brajant, vanredna profesorka medicine na Univerzitetu u Alabami, do tri šolje crne kafe dnevno, bez bilo kakvih dodataka, mogu da uspore napredovanje bolesti jetre u teže oblike poput fibroze, ciroze ili hepatocelularnog karcinoma, najučestalijeg tipa raka jetre.
Naučnici navode da kafa može da poboljša funkciju jetre kroz delovanje na crevni mikrobiom i smanjenje upalnih procesa u vezi creva i jetre.
Ipak, prerano je za zaključak zbog ograničenja studije
Ipak, dr Brajant naglašava da je većina dosadašnjih dokaza dobijena posmatranjem, što znači da postoji utvrđena povezanost, ali ne i potvrđena uzročnost. Uz to, rezultati su ograničeni zbog različitih metoda merenja unosa kafe i nedostatka velikih kontrolisanih studija.
Dijetetičarka Kendal Lounds ističe da su potrebna dodatna istraživanja koja bi detaljnije ispitala uticaj kafe na različite bolesti jetre i interakcije sa ishranom, lekovima i genetskim faktorima, a važan je i životni stil.
– Pregled je, takođe, pokazao prisustvo više teško razdvojivih varijabli koji mogu da utiču na rezultate. To su način života, ishrane i konzumacija drugih supstanci koje mogu da zaštite jetru – kaže Loundsova.
Uticaj kafe na jetru
Koristi kafe potiču od njenih bioaktivnih jedinjenja: kofeina, polifenola i diterpena, koji imaju protivupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Ovi sastojci štite ćelije jetre, smanjuju oksidativni stres, poboljšavaju osetljivost na insulin i usporavaju procese koji vode ka fibrozi.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da kafa ne bi trebalo da bude jedini način prevencije oboljenja jetre.
Kako dr Brajant objašnjava, koristi su povezane isključivo sa crnom kafom, jer dodaci poput šećera ili pavlake mogu da umanje njen efekat. Takođe, način pripreme (filtrirana ili nefiltrirana kafa) utiče na količinu korisnih jedinjenja u napitku.
Umeren unos kafe u kombinaciji sa zdravim životnim stilom
Kako dodaje Loundsova, redovno konzumiranje crne kafe može pomoći u smanjenju nivoa jetrenih enzima, oštećenja tkiva i rizika od bolesti jetre, ali je za konačne zaključke potrebno još istraživanja. Naravno, zdrava ishrana se podrazumeva.
– Redovan unos kafe može da snizi rizik od bolesti jetre. Međutim, kafa ne bi trebalo da bude jedini način zaštite jetre. Zdrava ishrana s mnogo voća i povrća i što manje industrijskih namirnica, redovna fizička aktivnost i manji unos alkohola neki su od potvrđenih načina zaštite jetre – ističe Kendal Lounds.
BONUS VIDEO
Da li će kafa i čokolada uskoro postati luksuz?




