Svi delovi jagoda su i jestivi i superzdravi, a pre nego što iskoristite listove dobro ih pogledajte kako biste bili sigurni da dobijate baš ono što treba vašem organizmu.
Mnogi su makar jednom tokom pranja ili seckanja jagoda poželeli da stave ceo plod u usta, ali su se predomislili pri pogledu na zelene listove.
Ono što nisu znali jeste da su svi delovi jagoda jestivi – "meso", listovi, pa čak i stabljika. Ali zašto onda nikad ne čujemo da neko jede i zeleni deo ove biljke?
Ne samo što je bezbedno jesti sve delove jagode nego bi listovi i peteljka mogli da budu korisni za zdravlje.
– Listovi sadrže znatno više polifenola nego sam plod – kaže registrovana dijetetičarka Čelsi Edvards za Southern Living. – Polifenoli u telu imaju antioksidansno dejstvo, što znači da pomažu u snižavanju rizika od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a takođe su i antiinflamatorni.
Američki Nacionalni centar za biotehnološke informacije navodi da ima dokaza da upotreba listova i proizvoda od listova jagoda ima mnoge koristi, uključujući antioksidativnu aktivnost, antibakterijske i antifungalne efekte, kao i protivupalno dejstvo.
Kako se jedu peteljke jagoda?
Ukoliko planirate da probate i ovaj deo svačije omiljene prolećne voćke, Edvardsova preporučuje da se listovi – kao što činimo i sa samim plodom – temeljno očiste pre jela.
Kako on savetuj, odmah treba da se bace listovi koji su smeđi i da se dobro operu pre konzumiranja.
Zašto ljudi ne jedu peteljke i listove jagoda?
Iako su, dakle, svi delovi jagoda bezbedni za jelo, ne čujete često (ili nikada) da neko tako uživa u ovom voću.
Objašnjenje ne postoji, ali je verovatno to posledica više faktora: gorči ukus, tekstura na koju nismo navikli, zabrinutost zbog toga je li lišće dobro oprano, kao i zato što se u mnogim kulturama peteljke i listovi voća uglavnom bacaju.
BONUS VIDEO
Kako pravilno oprati jagode?





