zdravo i korisno

5 načina da iskoristite peteljke i listove jagoda: Bacamo ih bez razmišljanja, a pravo su malo blago

0

Ako vam listovi i peteljke nisu privlačne za jelo, to ne znači da su automatski za smeće. Naprotiv, postoji mnogo toga za šta možete da ih upotrebite svakog dana!

Svi delovi jagoda su jestivi
Svi delovi jagoda su jestivifoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Za većinu je priprema jagoda nešto što radimo mehanički, bez mnogo razmišljanja: operete ih, odsečete peteljke s listovima i i bacite ih, pa se fokusirate na sočne, rumene plodove.


I već ste napravili grešku – ne samo što su svi delovi jagoda (da, ukljujući list i dršku!) jestivi nego, ako vam baš i nisu privlačni za jelo, postoji mnogo načina da se oni iskoriste.


Listove i peteljku jagoda možete čuvati u frižideru nekoliko dana ili u zamrzivaču nekoliko meseci ukoliko su u hermetički zatvorenoj posudi. Ali šta onda s njima?

5 načina da upotrebite peteljke i listove jagoda


1. Aromatizovana voda


Ubacite zelene delove jagoda u staklenu teglu, pa ih prelijte vodom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ih izvadite i dobićete osveženje fenomenalnog ukusa i s hranljivim materijama kakve čaša vode prethodno nije imala.


2. Aromatizovano sirće


Pre nego što prelijete salatu ili sos alkoholnim sirćetom, sipajte ga u jednu posudu i u nju ubacite peteljke jagoda. Ostavite da odstoji oko sat vremena, pa ih izvadite i potom nastavite s pripremom sosa ili salate. Ukus će biti bogat i još više osvežavajući!

 

Jagode sadrže i vlakna, pa blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Jagode sadrže i vlakna, pa blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.foto: graja / Alamy / Profimedia

3. Za osvežavajuće alkoholno piće


Dodajte svom omiljenom piću, poput votke, džina ili ruma, slatki miris i aromu jagoda tako što ćete preliti peteljke, listove i malo mesnatog dela koji ostaje prilikom čišćenja voća. Promešajte, ostavite da odstoji oko dva dana, pa procedite i bićete oduševljeni rezultatom.


4. Za ukusniji smuti


Ako uživate u zdravim zelenim sokovima na početku dana, bilo zbog dijete, bilo zato što brinete o svom zdravlju i imunitetu, mešavini kelja i spanaća će još lepši ukus dati zeleni deo jagoda. Tada za lepši ukus možete da ubacite i cele jagode.


5. Za prijatniji čaj


Kad prelivate kesice čaja ili suve listove vrelom vodom, dodajte i peteljke i listove jagoda i ostavite da odstoji poklopljeno 10 minuta.

 

BONUS VIDEO

Porodica Martinović gaji četinare, ruže i organske jagode

 

makonda-tracker