Krompirova kora obiluje vlaknima, vitaminom C, kalijumom i drugim hranljivim materijama, zbog čega je i bezbedno i poželjno jesti je, ali ponekad je pametnije da je oljuštite. Čak i kad je u pitanju mlad krompir!
Mladi krompir – uz to što jelima daje fenomenalan ukus – veoma je popularan u prolećnim danima zbog svoje praktičnosti i činjenice da uglavnom ne moramo da trošimo vreme za uklanjanje kore.
Uz što je kora mladog krompira jestiva, ona je i ukusna, naročito ako uživate u najjednostavnijem zapečenom krompiru, kojem tanka korica bude hrskava.
Međutim, u nekim situacijama je neophodno da se ona oljušti. Ponekad je razlog briga o bezbednosti i zdravlju, a nekada će jelo jednostavno biti neuporedivo lepše.
1. Kad kora pozeleni.
Ukoliko je duže vreme izložen svetlosti, kora krompira može da poprimi zelenkastu nijansu. To ukazuje da krompir proizvodi solanin, koji može da bude toksičan i da jelu gorak ukus.
Da biste sprečili pojavljivanje zelenih mrlja, čuvajte krompir na hladnom, tamnom i suvom mestu, s dobrom cirkulacijom vazduha.
2. Ako koristite brašnast krompir.
Krompir koji ima više skroba (inače, fenomenalan za pire) poput sorte Russet burbank i belog krompira obično ima deblju koru.
Ona može da bude previše čvrsta i traži više žvakanja, pa se preporučuje da se ljušti bez obzira da li planirate da kuvate, pečete, gnječite ili pržite krompir.
3. Kad želite kremasto jelo.
Da biste dobili vrlo gladak, kremast i mekan pire krompir, kao i ako želite da vam se pečeni raspada u ustima, oljuštite krompir pre nego što ga ispasirate.
Ako pravite krompir-salatu ili neko drugo hladno jelo od krompira, uklonite kore kako se ne bi odvajala i raspadala.
4. Ako ste zabrinuti zbog pesticida i bakterija.
Ispiranje krompira hladnom vodom je efikasan način da se rešite većine prljavštine, klica i pesticida s krompira, ali ako sumnjate da je povrće previše prskano i da je nebezbedno, najbolje je da oljuštite krompir pre pripreme.
5. Za čorbe ujednačene konzistencije.
Ukoliko blendate krompir za potaž da biste dobili baršunaste čorbe jednake, svilenkaste konzistencije, obavezno oljuštite krompir.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Trik za savršen restovan krompir





