oprez!

Ako ovako odlažete krompir, može da postane – otrovan! Simptomi se javljaju posle 12-36 sati, a ishod može biti fatalan

0

Ukoliko vam ostaje krompir posle obroka, vodite računa o tome kako ćete ga skladištiti za kasnije jer jedna greška može da dovede do stvaranja vrlo opasnog neurotroksina.

Pravilno odlaganje ostataka krompira je vrlo važno
Pravilno odlaganje ostataka krompira je vrlo važnofoto: larisa Stefanjuk/Shutterstock

Krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica u srpskoj kuhinji i obavezan sastojak mnogih jela, a on je i vrlo praktično povrće jer se priprema prilično jednostavno i može da se jede danima.


Nije skup, brzo nas zasiti, uz pravi dodatak začina može biti izvanrednog ukusa i s razlogom je toliko popularan. Ipak, mnogi ne znaju da s njim treba biti na oprezu.


Kada krompir može da bude opasan?


Svima nam se desilo da napravimo previše krompira, pa ga posle ručka ili večere umotamo u aluminijumsku foliju i stavimo u frižider kako bi ostao svež do sutra. I tu smo napravili veliku grešku!

Čuvanje umotanog pečenog krompira, naime, može da dovede do klijanja i rasta bakterije Clostridium botulinum, koja proizvodi štetan neurotoksin, koji može da dovede čak i do smrtnog ishoda.


Ukoliko se ovi toksini unesu u organizam, oni mogu da izazovu retko, ali ozbiljno stanje poznato kao botulizam, odnosno trovanje botulinskim toksinom.

 

U već pečenom krompiru može da dođe do razvoja botulinskog toksina
U već pečenom krompiru može da dođe do razvoja botulinskog toksinafoto: Shutterstock / Tatiana Volgutova

Pošto je C. botulinum anaerobna bakterija, to znači da ona raste u sredinama bez kiseonika, recimo u zemlji, kobasicama, suhomesnatim proizvodima, konzervama, unutrašnjosti krompira umotanog u foliju...

 

Iako proces pečenja, tj. termička obrada na vrlo visokim temperaturama, ubija većinu štetnih bakterija i uništava botulinam toksin, C. botulinum proizvodi spore u stresnom okruženju koje se ne mogu ubiti tako lako, a one se ponovo probude, odnosno klijaju u odgovarajućim uslovima (recimo, u krompiru koji je čvrsto umotan u foliju).


Simptomi botulizma


Kako navodi američka klinija Mejo, prvi simptomi trovanja botulinskim toksinom javljaju se u roku od 12-36 sati i to su:

  • poteškoće pri gutanju i u govoru
  • suva usta
  • slabost jedne ili obeju strana lica
  • zamućen ili dupli vid
  • opušteni kapci
  • problemi s disanjem
  • mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku
  • paraliza

 

14-godišnji dečak posle trovanja botulinskim toksinom
14-godišnji dečak posle trovanja botulinskim toksinomfoto: Aavindraa/Wikimedia Commons

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obavezno odmah potražite medicinsku pomoć kako biste smanjili rizik od teših komplikacija i fatalnog ishoda.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje

 

makonda-tracker