Ukoliko vam ostaje krompir posle obroka, vodite računa o tome kako ćete ga skladištiti za kasnije jer jedna greška može da dovede do stvaranja vrlo opasnog neurotroksina.
Krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica u srpskoj kuhinji i obavezan sastojak mnogih jela, a on je i vrlo praktično povrće jer se priprema prilično jednostavno i može da se jede danima.
Nije skup, brzo nas zasiti, uz pravi dodatak začina može biti izvanrednog ukusa i s razlogom je toliko popularan. Ipak, mnogi ne znaju da s njim treba biti na oprezu.
Kada krompir može da bude opasan?
Svima nam se desilo da napravimo previše krompira, pa ga posle ručka ili večere umotamo u aluminijumsku foliju i stavimo u frižider kako bi ostao svež do sutra. I tu smo napravili veliku grešku!
Čuvanje umotanog pečenog krompira, naime, može da dovede do klijanja i rasta bakterije Clostridium botulinum, koja proizvodi štetan neurotoksin, koji može da dovede čak i do smrtnog ishoda.
Ukoliko se ovi toksini unesu u organizam, oni mogu da izazovu retko, ali ozbiljno stanje poznato kao botulizam, odnosno trovanje botulinskim toksinom.
Pošto je C. botulinum anaerobna bakterija, to znači da ona raste u sredinama bez kiseonika, recimo u zemlji, kobasicama, suhomesnatim proizvodima, konzervama, unutrašnjosti krompira umotanog u foliju...
Iako proces pečenja, tj. termička obrada na vrlo visokim temperaturama, ubija većinu štetnih bakterija i uništava botulinam toksin, C. botulinum proizvodi spore u stresnom okruženju koje se ne mogu ubiti tako lako, a one se ponovo probude, odnosno klijaju u odgovarajućim uslovima (recimo, u krompiru koji je čvrsto umotan u foliju).
Simptomi botulizma
Kako navodi američka klinija Mejo, prvi simptomi trovanja botulinskim toksinom javljaju se u roku od 12-36 sati i to su:
- poteškoće pri gutanju i u govoru
- suva usta
- slabost jedne ili obeju strana lica
- zamućen ili dupli vid
- opušteni kapci
- problemi s disanjem
- mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku
- paraliza
Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obavezno odmah potražite medicinsku pomoć kako biste smanjili rizik od teših komplikacija i fatalnog ishoda.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Nutricionista tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje





