Na Uskrs se već tradicionalno jedu kuvana jaja više nego obično, ali treba biti obazriv, jer mogu da opterete organizam

Uskrs je praznik koji provodimo u krugu porodice. Tada se često konzumiraju jaka jela, kao i veća količina jaja nego inače. To, ako preterate, može da dovede do toga da sebi napravite brojne zdravstvene probleme.
Jedno jaje, kako navodi medicinska platforma WebMD, ima sledeće hranljive vrednosti:
- 72 kalorije
- oko 6 grama visokokvalitetnog proteina, čime zadovoljavaju otprilike 12% vaših dnevnih potreba
- 5 grama masti
- 1,6 grama zasićenih masti
Uz to, jedno jaje:
- zadovoljava 12% dnevnih potreba za riboflavinom (vitamin B2), koji je neophodan za proizvodnju energije, zdravlje kože, kose i noktiju
- daje telu oko 9% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12, koji je potreban za proizvodnju energije
- pokriva 20% vaših dnevnih potreba za selenom, mineralom sa jakim antioksidativnim kapacitetom.
- sadrži fosfor, vitamine D i A, folnu kiselinu, holin, gvožđe, kalcijum itd.
- u njemu se može naći i mnogo moćnih nutrijenata poput luteina, zeaksantina, karotenoida...

Koliko jaja sme da se pojede za jedan dan?
Kako navodi medicinska platforma Healthline, nije za svakoga isti broj jaja – previše. Na to koliko je jaja dozvoljno pojesti dnevno utiču faktori kao što su genetika, porodična anamneza, kako se jaja pripremaju, sveukupan način ishrane, opšte zdravstveno stanje itd.
Bonus video:
Farbanje jaja nije hrišćanski običaj?