tajne majstora

6 sitnica zbog kojih vam uskršnja jaja pucaju prilikom kuvanja: Ispravite ove greške i svako će biti čitavo i obojeno

0

Svima nam se desilo da na kraju farbanja jaja imamo manje nego što smo planirali, a u tim situacijama ste verovatno napravili sitne greške zbog kojih je ljuska lakše pukla pri kuvanju.

Uskršnja jaja u korpici
Uskršnja jaja u korpicifoto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Farbanje jaja za Uskrs jedan je od najzabavnijih delova pripreme za obeležavanje praznika, ali često nam se desi da prilikom bojenja toliko jaja popuca da se na trpezi nađe daleko manje nego što smo planirali.


Nekada je to zaista teško izbeći prilikom dugog kuvanja, ali postoji nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći. Ako pratite pažljivo naša uputstva, ove godine biste mogli da spasete i više jaja i svojih nerava.


Najčešće greške prilikom farbanja uskršnjih jaja

 

Jaje farbano za Uskrs u lukovini
Jaje farbano za Uskrs u lukovinifoto: Nemanja Nikolić

1. Spuštate hladno jaje u ključalu vodu


Pre nego što počnete s farbanjem jaja, obavezno ih izvadite iz frižidera da odstoje na sobnoj temperaturi kako biste smanjili rizik da će ljuska pući pri nagloj promeni temperature u vreloj vodi.


Ako jaje pravo iz frižidera ubacite u ključalu tečnost, možete biti sigurni da s njim možete da se pozdravite.

Takođe, ne uključujte odmah temperaturu šporeta na najjaču, već postepeno povećavajte prilikom kuvanja.


2. Stavljate previše jaja u šerpu


Ukoliko se u šerpi prilikom kuvanja nađe previše jaja, ona će se sudarati i udarati o zidove posude, zbog čega neminovno dolazi do pucanja ljuske.


3. Niste stavili krpu na dno šerpe


Pre nego što nalijete vodu u posudu za kuvanje, na dno položite staru kuhinjsku krpu. Potom na nju poređajte jaja kako biste ublažili njhove pokrete prilikom kuvanja u ključaloj vodi.

 

Uskršnje jaje
Uskršnje jajefoto: Daniela Josifova / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Koristite sveža jaja


Obično se savetuje da se za farbanje pred Uskrs koriste jaja koja su odstajala makar nekoliko dana jer svežim ljuska puca lakše.


5. Niste dodali so


Voda u kojoj se kuvaju jaja mora da bude posoljena, a obično se savetuje da se na dva litra vode stave dve kašike soli. Na taj način čak i ako jaje pukne, belance neće da iscuri i uništi ostale ljuske, već će se zgrušati u vodi.


6. Kuvate na najjačoj temperaturi


Već smo pomenuli koliko ključala voda može da bude opasna za ljusku, naročito ako jaje nije odstajalo na sobnoj temperaturi. zato se savetuje da se ringla uključi na srednju temperaturu i da se na najvišu pojača tek kad se jaje dobro zagreje.

 

BONUS VIDEO

Zajedno farbamo uskršnja jaja!

 

makonda-tracker